Verpleeghuis vergelijken met eigen omgeving is niet redelijk

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - Het is onredelijk om het verblijf in verpleeghuizen te vergelijken met wonen in de eigen omgeving of in een verzorgingshuis. Dat vindt de Nederlandse vereniging voor verpleeghuiszorg (NVVz), die het oneens is met de financieel ingrijpende plannen van staatssecretaris Terpstra (VWS) voor de verpleeghuisbewoner.

Terpstra wil de inkomensafhankelijke eigen bijdrage van de verpleeghuisbewoner aanpassen aan die van de verzorgingshuisbewoner. De Kamer bespreekt haar plannen vandaag.

De inkomensafhankelijke eigen bijdrage voor langdurig verblijf in een verpleeghuis kan voor bepaalde categorieën worden verhoogd tot maximaal 3000 gulden per maand. Argument is dat de patiënt bespaart op kosten van verblijf en levensonderhoud. De NVVz vindt dat strijdig met het nagestreefde ouderenbeleid, omdat het vaak ouderen zijn die langdurig in een verpleeghuis verblijven. Maar ook jongere bewoners van een verpleeghuis worden, volgens de NVVz, behoorlijk gepakt. Voor hen stijgt de eigen bijdrage van 1350 naar maximaal 3000 gulden per maand.

Tot nu toe werden goede redenen aanwezig geacht om jongeren in verpleeghuizen meer bestedingsruimte te bieden. Waarom deze groep nu wordt betrokken in de harmonisatie van de eigen bijdragen in de ouderenzorg, ontgaat de NVVz.

Terpstra's plannen kunnen er toe leiden dat de bijdrage van patiënten die kortdurend tot zes maanden in een verpleeghuis verblijven wordt verhoogd van 210 naar 1080 gulden per maand. Patiënten kunnen hierdoor de voorkeur geven aan een verlengd verblijf in een ziekenhuis of revalidatie-instelling.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden