Verpleeghuis moet het doen met minder dan het vastgestelde tarief

Organisaties in de ouderenzorg moeten in 2017 toe met 96 tot 97 procent van het tarief dat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) voor hun diensten heeft vastgesteld. Dat blijkt uit een enquête van brancheorganisatie Actiz onder haar achterban en onder zes van de acht verzekeraars die het geld in de ouderenzorg verdelen.


"Alsof je een reep chocola van 2 euro in je karretje legt en er bij de kassa maar 1,93 voor wilt betalen", zegt Bernadet Naber van Actiz. Volgens Actiz lopen haar leden dit jaar zo'n 350 miljoen euro mis.


Ook vorig jaar kregen verpleeghuizen niet de volle mep. De tekorten die zo ontstaan, moeten ze zelf oplossen, aldus Naber. Dus teren ze in op hun reserves. Of ze zetten op rustige momenten toch maar één medewerker op een groep. "Dat scheelt weer salaris. Terwijl iedereen het sinds het manifest van Hugo Borst over de ouderenzorg heeft over minstens twee mensen op een groep." Sommige verpleeghuizen kiezen ervoor vrijwilligers in te zetten.


Zorgverzekeraar CZ zegt dat 100 procent vergoeden niet aan de orde is. De 3 tot 4 procent die ervanafgaat, wordt gebruikt om knelpunten op te lossen aan het eind van het jaar, aldus een woordvoerder. Bijvoorbeeld om verpleeghuizen te compenseren wanneer gedurende het jaar blijkt dat hun bewoners toch meer zorg nodig hebben dan eerder ingeschat.


Ook zorgverzekeraar Menzis vindt het niet onlogisch dat verpleeghuizen niet 100 procent van het NZa-tarief krijgen. Dat geld dekt ook bijvoorbeeld de kosten die verzekeraars maken om met verpleeghuizen te onderhandelen. Meer geld toekennen, zit er niet in zolang het ministerie de budgetten voor verpleeghuiszorg niet verhoogt.


"Je zou toch willen dat het geld voor 100 procent aan de zorg ten goede komt", reageert Naber, "en niet gaat naar bureaucratie. Laat ze ons om minder plannenmakerij vragen, dan hoeven ze ook minder te beoordelen."


Daar komt volgens Actiz nog bij dat het tien jaar geleden is dat de NZa de tarieven voor verpleeghuiszorg heeft vastgesteld. Die zijn oud en niet meer kostendekkend, aldus de brancheorganisatie. De NZa zegt dat ze werkt aan een herijking van de tarieven. Die is op zijn vroegst in 2019 klaar. Voor de NZa staat niet vast dat de tarieven te laag zijn. "Ze zijn sinds 2007 jaarlijks geïndexeerd en aangepast aan onder meer de gestegen loonkosten." Al is de NZa meestal sneller met haar herijkingen, zegt de woordvoerder. Dat de verpleeghuizen er zo lang op moeten wachten, komt omdat ze sinds ruim een jaar onder de nieuwe Wet Langdurige Zorg vallen. Die nieuwe wet leidt tot nieuwe gegevens. De NZa wil er daar genoeg van verzamelen voor ze zich uitspreekt over aanpassing van de tarieven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden