Verplaatst Trump de ambassade in Israël?

Orthodoxe joden bekijken Jeruzalem vanaf de Olijfberg.Beeld AFP

Amerika lijkt geneigd Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen. Een stap die tot veel onrust kan leiden.

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt om Jeruzalem als hoofdstad van Israël te erkennen en de ambassade daarheen te verplaatsen. Zo’n stap is uiterst controversieel en zal grote gevolgen hebben voor de regio.

De meeste landen in de wereld hebben hun ambassades in Israël gevestigd in Tel Aviv en niet in Jeruzalem. Zij willen de status van de stad laten afhangen van de uitkomst van onderhandelingen tussen Palestina en Israël. Beide beschouwen namelijk de stad of delen daarvan als hun hoofdstad: de Palestijnen claimen alleen Oost-Jeruzalem, de Israëliërs zowel West- als Oost-Jeruzalem.

Volgens een wet uit 1995 is de Amerikaanse president verplicht de ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen. Hij mag daar alleen van afzien op veiligheidsgronden en dan voor een duur van zes maanden. Sinds 1995 heeft iedere president om de zes maanden de verhuizing van de ambassade op die manier weten tegen te houden. Trump wil daar nu mogelijk van afzien.

Botte bijl

De Amerikaanse leider heeft vanaf het begin beloofd het Israëlisch-Palestijnse conflict te zullen oplossen, en om dat te bereiken hanteert hij nu de botte bijl. Trump stuurde onder meer zijn politiek onervaren schoonzoon Jared Kushner naar het Midden-Oosten om een plan op te stellen. Een van de belangrijkste bezoeken die Kushner aflegde was aan Saudi-Arabië. Daar ontmoette hij vorige maand de Saudische kroonprins Mohammed bin-Salman, die ongeveer even jeugdig en onervaren is als hijzelf. De kroonprins deed in dat gesprek toezeggingen, die uiterst nadelig uitpakken voor de Palestijnen.

The New York Times heeft bronnen gesproken die het Saudische voorstel hebben ingezien. Zij stellen dat de Saudiërs tegen de Palestijnse president Mahmoud Abbas hebben gezegd dat hij slechts genoegen zou moeten nemen met delen van de Westelijke Jordaanoever. De Joodse nederzettingen blijven bestaan. De Palestijnen moeten ook afstand doen van Oost-Jeruzalem, net als van het recht op terugkeer van vluchtelingen.

De kroonprins zou de Abbas onder druk hebben gezet: als hij niet akkoord gaat, dan zal Riyadh hem tot aftreden dwingen, en de opvolger zo bewerken dat die zijn handtekening wel onder het plan zet. Volgens verschillende bronnen zou Salman ook Abbas hebben proberen om te kopen.

Het plan van de Saudische kroonprins getuigt niet alleen van bijzonder weinig tact, maar ook van een gebrek aan politiek inzicht. Zo stelde Bin Salman voor om het verlies van Palestijns land te compenseren door een stukje van de Egyptische Sinaï-woestijn, waar terreurbeweging IS huishoudt, aan de Gazastrook vast te plakken. Egypte heeft dat voorstel uiteraard geweigerd. 

Lees ook: Trump zoekt ook in Israël door naar bondgenoten (23 mei 2017)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden