Verplaatsing legeroefenterrein met weinig interesse ontvangen

GRONINGEN - Het VVD-Tweede Kamerlid Johan Remkes, oud-gedeputeerde van de provincie Groningen, verwijt zijn vroegere college-genoten dat zij aldoor beren op de wegen in Groningen signaleren. De ene beer heeft z'n hielen nog niet gelicht of commissaris Vonhoff en gedeputeerde voor ruimtelijke ordening Gerard Beukema wijzen al weer naar een volgende.

HANS DE PRETER

Remkes stoort zich zeer aan de afhoudende houding van zijn vroegere collega's. Zij reageren veel te terughoudend op het voorstel om het oefenterrein voor de Luchtmobiele Brigade te verplaatsen van Gelderland naar Zuid-oost Groningen. Volgens Remkes en andere Kamerleden uit het noorden, Zijlstra (PvdA) en Middel (PvdA), is zo'n oefenterrein van grote betekenis voor het noorden en vergelijkbaar met de spreidingsoperatie van de PTT naar Groningen. Ze zijn zeer teleurgesteld in de volgens hen ongeïnteresseerde houding van het provinciebestuur. Dat reageerde gisteren koel op het besluit van de Tweede Kamer. Volgens Beukema 'moet Groningen straks de lasten van een oefenterrein krijgen, maar niet de lusten'. Ook moet het niet zo zijn dat een verplaatsing straks bekostigd wordt met Europees geld dat al bestemd was voor steun aan het noorden. En volgens Vonhoff mag Groningen geen provincie worden waar je 'afval, mest en lawaai dumpt'.

Deze reacties zijn verkeerd gevallen bij de Kamerleden uit Noord-Nederland. Volgens Remkes kan het oefenterrein juist van enorme betekenis zijn voor de economie van Oost-Groningen, omdat het gaat om 2 500 arbeidsplaatsen. Wanneer Groningen mogelijk zóveel banen in de schoot geworpen krijgt, 'mag men toch minimaal een positieve instelling van de provincie verwachten', vindt hij. “Ik begrijp dat Groningen angst heeft dat er minder banen naar Oost-Groningen komen dan wordt voorgespiegeld. Ik vind echter dat je toch wel kan zeggen dat het je wat waard is als ze er wel zouden kunnen komen”, vindt Remkes. Het ergert hem dat de provincie het woord 'dumpen' heeft gebruik in relatie tot het oefenterrein. “Groningen geeft daarmee volstrekt verkeerde signalen af. Daarmee stel je deze activiteiten, die economisch van grote betekenis kunnen zijn, in een verkeerd daglicht”. Volgens hem moet Groningen niet al te benauwd zijn voor eventuele overlast: alle vormen van werkgelegenheid brengen overlast mee. “Tenzij men in Groningen geen werkgelegenheid meer wenst. Maar laat men dat dan zeggen, dan kan Groningen één groot natuurgebied worden”. Beukema (PvdA) vindt dat het provinciebestuur van Groningen wel degelijk aanleiding heeft zich wat afwachtend op te stellen: “Twee jaar geleden werd er in de Tweede Kamer ook al een motie aangenomen om het oefenterrein van de Edese en Ginkelse heide 'uit te plaatsen'. In feite is nogmaals zo'n motie aangenomen, al is dan nu aangegeven dat het eventueel naar Oost-Groningen moet komen.”

Volgens hem heeft Remkes makkelijk praten met zijn bewering dat Groningen maar even het streekplan moet veranderen. “Zo eenvoudig gaat dat niet. Er zal een milieu-effect rapportage moeten komen, en daartoe moet er eerst een concreet plan op tafel liggen. Pas dan weten wij waar het om gaat.” Dat het provinciebestuur tot nu toe niet staat te juichen komt volgens hem omdat Groningen in het verleden ook gouden bergen waren beloofd met een oefenterrein in het Lauwersmeergebied. “Dat heeft ons op de kop af zestig banen opgeleverd”, aldus Beukema.

Al in de jaren zeventig was er het plan-Kikkert voor een groot oefenterrein in Vlagtwedde voor de landmacht. Pikant is dat het in 1970 een 17-jarige PvdA'er uit Groningen was die zich fel tegen dat plan verzette. Dat was student sociologie Bert Middel. Inmiddels is hij Tweede Kamerlid voor de PvdA. Hij was de initiatiefnemer voor het onderzoek om het oefenterrein naar Oost-Groningen te verplaatsen. In de jaren zeventig, toen de invloed van de CPN nog groot was, was er ook fel verzet in Oost-Groningen tegen een oefenterrein. Tot nu toe heeft zich slechts één actiegroep gemeld.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden