Veroordeelde rapper bekeert zich tot orthodoxe jood

Rapper Jamaal 'Shyne' Barrow was jarenlang het cliché van de hiphopscene. Albums maken met gewelddadige teksten, nooit over straat zonder een verboden wapen op zak, en zich in dure auto's laten rondrijden door New York, altijd omringd met fotomodellen.

Maar sinds Shyne in 2001 werd veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf, heeft hij het roer radicaal omgegooid. Moshe Levi Ben-David, zoals de rapper zich nu noemt, is in Israël een nieuw leven begonnen als vrome orthodoxe jood.

Talent
Shyne werd geboren in Belize, waar zijn vader tegenwoordig premier is, maar verhuisde op zijn dertiende met zijn moeder naar de Verenigde Staten. Daar, in de straten van Brooklyn, kwam hij in aanraking met de hiphopcultuur. Shyne had talent, werd ontdekt, maakte meerdere albums en leefde er op los.

Schietpartij
Tot de bewuste nacht van Tweede Kerstdag 1999. Shyne ging met zijn mentor Combs en diens toenmalige vriendin Jennifer Lopez uit in een hippe nachtclub in Manhattan. De avond eindigde in een schietpartij: drie mensen raakten gewond. Shyne werd aangeklaagd voor poging to moord en verboden wapenbezit en moest acht jaar zitten, tot hij vervroegd vrij kwam.

Ook in de gevangenis liet hij van zich spreken: zelfs vanuit zijn cel wist Shyne een contract te sluiten van een slordige drie miljoen dollar en een nieuwe plaat te produceren.

Bekering
De periode in de cel heeft hem veranderd, zegt Shyne nu. "Ik werd er Baal Tshuva", zegt hij, de Hebreeuwse term voor een nieuwe jood. Shyne veranderde zijn naam, ging koosjer eten, bad meerdere keren per dag en nam zijn rust tijdens de sabbat. Na zijn vrijlating verhuisde hij naar Israël om de Torah te bestuderen.

Hij zegt dat zijn geloof hem heeft geholpen zijn verleden te accepteren. "Ik heb afschuwelijke dingen gedaan in mijn leven. Ik ben niet altijd de beste persoon geweest die ik kan zijn en ik moet boeten voor mijn fouten." Zijn veroordeling, in de ogen van de rapper nog altijd onterecht omdat hij uit zelfverdediging zou hebben geschoten, ziet hij als Gods wil: "een deel van mijn spirituele reis."

Joodse afkomst
Toch is zijn verandering niet zo radicaal als het lijkt, beweert de rapper. Hij was altijd al nieuwsgierig naar het geloof van zijn Ethiopische moeder. "Ik groeide op in een oorlog, constant in gevecht. De enige persoon in wie ik me kon herkennen was koning David. Natuurlijk, ik hou van Michael Jordan, Mike Tyson, Mohammed Ali en alle anderen waar andere mensen van houden, maar ik had een grotere verbinding met koning David."

Muzikale comeback
De rapper werkt nu aan twee nieuwe albums vol religieuze teksten, "Gangland" en "Messiah". Die staan vol met de snelle, Engelstalige rap die we van hem gewend zijn, maar dan over thema's als liefde en verzoening, hier en daar aangevuld met een woordje Hebreeuws. In het voorjaar 2011 moet het nieuwe album verschijnen. Ook wil hij een seminarie te bouwen in Jeruzalem voor Ethiopische kinderen en is Shyne vastbesloten een Israëlische te trouwen.

Maar oude gewoontes zijn moeilijk af te leren, blijkt wel. "Nergens in de Chumash zegt dat ik niet in een Lamborghini mag rijden," aldus de rapper. "Tien jaar zonder vrouw, tien jaar zonder mijn moeder te kunnen kussen, dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu van vrouwen houd zoals ik nog nooit van ze gehouden heb. Ik kan nog steeds iemands kop eraf schieten, als ze mijn moeder iets proberen aan te doen. Dat zit nog steeds in ons allemaal."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden