Update

Veroordeelde Joegoslaviëtribunaal hoort vonnis en slaat gif achterover

Slobodan Praljak neemt het gif in. 
 Beeld AFP
Slobodan Praljak neemt het gif in.Beeld AFP

De Kroatische ex-generaal Slobodan Praljak nam vandaag voor het oog van de rechter in Den Haag een slok gif, en overleed. Het is een mysterie hoe hij aan het gif kwam.

“Ik ben geen oorlogsmisdadiger.” Na die woorden te hebben gesproken wierp Slobodan Praljak (72) zijn hoofd naar achteren en nam een slok gif, waarschijnlijk uit een klein glazen flesje. De Kroatische premier bevestigde een paar uur later Praljaks dood en condoleerde de nabestaanden.

Praljak werd vandaag voor het Joegoslavië Tribunaal in hoger beroep tot twintig jaar cel veroordeeld vanwege misdaden tegen de mensheid. Samen met vijf andere Bosnische-Kroaten stond hij terecht. De zaak was de laatste van het tribunaal, dat volgende maand zijn deuren sluit. Het heeft in totaal 161 aanklachten behandeld en meer dan tachtig mensen veroordeeld, onder wie de Bosnisch-Servische legerleider Ratko Mladic. Hij werd vorige week tot levenslang veroordeeld.

De Nederlandse autoriteiten starten een onderzoek naar de dood van Praljak. Want het blijft volstrekt onduidelijk hoe de Kroaat het gif de goed bewaakte rechtbank in Den Haag binnen smokkelde. Temeer omdat hij voor die tijd in hechtenis zat.

Nadat Praljak na het horen van zijn straf was opgestaan en een slok had genomen, liet hij rechter Carmel Agius weten wat hij had gedaan: “Ik heb gif gedronken.”De rechter schorste de zitting onmiddellijk. Er werd een ambulance gebeld en de ­gordijnen werden gesloten. Praljak werd naar een Haags ziekenhuis ­gebracht, waar hij overleed. Na een paar uur werd de zitting hervat en werden alle zes de verdachten veroordeeld tot straffen die variëren van tien tot 25 jaar.

Generaal

Voor de oorlog was Slobodan Praljak filmregisseur en schrijver. Hij bezat ook enkele theaters, waaronder één in de Bosnische plaats Mostar. Toen de oorlog begin jaren negentig uitbrak, werd Praljak generaal in het Kroatische leger en in die hoedanigheid werd hij een belangrijk adviseur van de toenmalige Kroatische president Franco Tudjman.

Net als de Bosnische-Serven wilden ook de Bosnische-Kroaten een eigen staat in Bosnië stichten. Ze begonnen net als de Bosnische-Serven moslims te verdrijven. Mostar werd destijds het middelpunt van de gevechten.

Praljak wordt verweten dat hij als generaal niets deed toen Kroatische militairen de moslim-bevolking omsingelden. Ook zou hij op de hoogte zijn geweest van de moordpartijen onder de moslims en hij zou niet opgetreden hebben toen leden van maatschappelijke organisaties werden aangevallen. Maar hij werd vooral bekend vanwege zijn betrokkenheid bij de vernieling van de wereldberoemde brug van Mostar, die stamt uit de zestiende eeuw.

Praljaks proces bij het Joegoslavië Tribunaal begon in 2006 en nam uiteindelijk elf jaar in beslag.

Vandaag zou de allerlaatste klus van het tribunaal zijn. Lees hier wat het tribunaal, bijna een kwart eeuw na de oprichting, voor erfenis achterlaat: Juridisch experiment schudde de wereld wakker

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden