Veroordeelde Duitse verpleger verdacht van nog eens 84 moorden

Tijdens zijn rechtszaak in februari 2015 bedekt de van moord op zes patiënten verdachte verpleegkundige Niels H. zijn gezicht met een dossiermap.Beeld AP

De verpleegkundige Niels H. zit al sinds 2015 een levenslange celstraf uit wegens twee moorden, maar justitie verdenkt hem nu van moord op meer dan tachtig anderen. Daarmee zou hij de grootste naoorlogse seriemoordenaar in Duitsland zijn. "Dit gaat ons voorstellingsvermogen ver te boven”, zei de politiechef in Oldenburg.

Na de veroordeling van H. twee jaar geleden zette justitie in Duitsland het onderzoek voort. Daaruit is nu gebleken dat hij vermoedelijk nog minstens 84 anderen heeft omgebracht. De verpleegkundige sloeg destijds toe tijdens zijn werk in ziekenhuizen in Delmenhorst en Oldenburg in het noorden van Duitsland. Hij diende zieken via injecties een overdosis aan hartmedicijn toe, waardoor het hart tot stilstand kwam.

Veel van de moorden vallen echter niet meer te bewijzen omdat een aantal mogelijke slachtoffers zijn gecremeerd en dus niet op de aanwezigheid van gif kunnen worden onderzocht. Tijdens het proces tegen de verpleger op verdenking van zes moorden, werden destijds twee moorden en vier pogingen tot moord bewezen geacht. Toen zei de aanklager nog te geloven dat de verdachte 43 mensen had omgebracht.

Lichamen opgegraven

Uit het onderzoek, dat nu zo’n twaalf jaar loopt, blijkt nu dat H. tussen 2000 en 2005 zeer waarschijnlijk veel meer slachtoffers heeft gemaakt. Voor het onderzoek heeft de Duitse politie 134 lichamen opgegraven, honderden patiëntendossiers onderzocht en honderden getuigen gehoord.

Naast de zes moorden van destijds komen daar nu nog eens zeker 84 moorden bij die gepleegd zijn door H., zei Arne Schmidt, leider van de speciale onderzoekscommissie van de politie, vanochtend tijdens een persconferentie.

“We kunnen bewijzen dat er minstens sprake is van 90 moorden, en nog eens hetzelfde aantal waarvoor we onvoldoende bewijs hebben. Zo’n aantal is uitzonderlijk en uniek in de geschiedenis van de federale republiek Duitsland”, aldus Schmidt. “Wat we te weten zijn gekomen is schrikbarend, dit gaat ons voorstellingsvermogen ver te boven”, voegde Johann Kühme, de commissaris van politie in Oldenburg, eraan toe.

'Verveling'

De moordzaak kwam aan het rollen in 2005 toen een collega van H. in het ziekenhuis in Delmenhorst hem betrapte op het geven van een niet voorgeschreven injectie aan een patiënt. Dat leverde de verpleegkundige in 2008 al een eerste veroordeling op wegens poging tot moord. 

Hij verklaarde dat hij de injecties had gegeven om patiënten op de rand van de dood te brengen en vervolgens te proberen hen weer tot leven te wekken, “om zo in aanzien bij collega’s te stijgen”. Als motief noemde hij “verveling”.

De zaak is nog niet afgerond. Onderzocht wordt nog wie er binnen de twee klinieken medeverantwoordelijkheid draagt voor het grote aantal doden, omdat "de moorden voorkomen hadden kunnen worden", zei de politiechef van Oldeburg.

Vastgesteld is al wel dat de interne controle in de ziekenhuizen volledig heeft gefaald. Hoewel veel patiënten overleden als H. dienst had, werd er toch geen alarm geslagen. Volgens de onderzoekers "wilde niemand zijn verantwoordelijkheden nemen".

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden