Verontwaardiging alom over inreisverbod Trump

Wereldwijd is er geprotesteerd tegen het inreisverbod van president Trump, al was er ook bijval. Syrische vluchtelingen zijn voorlopig helemaal niet meer welkom in de VS.

De inkt van Trumps handtekening onder zijn laatste decreet was nog niet droog, of het protest barstte in alle hevigheid los. Politici, mensenrechtenactivisten, en bezorgde burgers lieten wereldwijd hun afkeer blijken van de nieuwe immigratieregels die de Amerikaanse president vrijdag afkondigde. Die houden onder meer in dat de komende drie maanden aan mensen uit zeven moslimlanden geen visa verstrekt worden. Syrische vluchtelingen worden voor onbepaalde tijd niet meer toegelaten.


Duizenden demonstranten togen daarop in de VS naar verschillende vliegvelden om te protesteren en hun steun te betuigen aan de mensen die door de nieuwe maatregel het land niet in mochten. Op Kennedy Airport in New York waren dat er gisteravond nog zes. 'Let them in' (Laat ze binnen) scandeerden de demonstranten. Advocaten meldden zich om hun diensten gratis aan te bieden. De grootste demonstratie vond plaats in het Battery park in Manhattan, een symbolische plek omdat het uitkijkt op het Vrijheidsbeeld. Mensenrechtenorganisaties buitelden over elkaar heen met verklaringen. "Syrische burgers worden gebombardeerd en gemarteld. Ze hebben ontzettend hard onze bescherming nodig. Dit laatste Amerikaanse decreet is een minachting van menselijkheid", zei Bruno Stagno Ugarte, adjunct-directeur van Human Rights Watch.


Ook regeringsleiders veroordeelden het decreet van Trump, de een iets enthousiaster dan de ander. De Canadese premier Trudeau reageerde als een van de eersten. Onder de hashtag 'Welcome to Canada' stak hij vluchtelingen op Twitter een hart onder de riem. 'Aan hen die vluchten voor oorlog en terreur, van welk geloof dan ook, de Canadezen heten jullie welkom'.


Merkel belde zaterdag met Trump. Dat telefoontje stond al gepland maar de Duitse bondskanselier maakte van de gelegenheid gebruik om de Amerikaanse president nog even te herinneren aan het internationale vluchtelingenverdrag dat zijn land heeft ondertekend. Volgens dit VN-verdrag dat in 1951 werd opgesteld, zijn de ondertekenaars verplicht oorlogsvluchtelingen op te vangen.


Andere regeringsleiders aarzelden wat langer over hun reactie. Zoals de Britse premier May die vrijdag nog een bezoek aan het Witte Huis bracht. Trump had zijn decreet toen overigens nog niet getekend. Aanvankelijk zou May hebben gezegd dat de maatregel vooral een Amerikaanse aangelegenheid was. Maar na kritiek van de oppositie en uit haar eigen partij keerde zij zich zondag tegen het Amerikaanse inreisverbod.


Ook premier Rutte reageerde traag, vonden althans de PvdA en D66. Zij drongen er bij hem op aan dat hij zich krachtig uitspreekt. In een verklaring met minister van buitenlandse zaken Koenders stelde hij gisteren dat "Nederland ervan overtuigd is dat vluchtelingen van oorlog en geweld een veilig heenkomen verdienen, ongeacht hun afkomst of geloof". Nederland heeft samen met Duitsland om uitleg en verduidelijking gevraagd aan Washington.


PVV-leider Wilders twitterde na Rutte's reactie dat "het laf en gevaarlijk is om onze grenzen open te houden voor meer islam". Lof kreeg Trump van meer politici. "Ik zou willen dat hier ook wordt gedaan wat Trump aan de andere kant van de oceaan aan het doen is", zei Salvini, de Italiaanse leider van Lega Nord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden