Verontrustende kloof achter Kramer

De gevestigde orde heeft Sven Kramer van zich afgeschud. De komende jaren moet hij hooguit oppassen voor aanstormend jong talent.

Zijn derde Nederlandse titel was ondanks een lichte buikgriep een formaliteit. Het feit dat Sven Kramer dat, als eerste na Kees Verkerk in 1966, deed door alle vier afstanden te winnen, is de bevestiging dat hij zich snel tot een van de schaarse complete schaatsers heeft ontwikkeld.

Afgelopen zomer legde de Friese wereldrecordhouder op de lange afstanden zich toe op het ontwikkelen van snelheid. Hij verraste met wereldbekerwinst op de 1500 meter en ook de 500 meter beheerst hij nu op een constant hoog niveau.

Slechts nonchalance voortkomend uit hoogmoed lijkt voor dit nog zo jonge (21) talent een gevaar. Eerder dit jaar gaf hij daarmee een wereldrecord uit handen. Zaterdag had dat hem een diskwalificatie kunnen opleveren. Na een valse start brak hij eigenhandig de tweede startprocedure af zonder de scheidsrechter te waarschuwen.

De kloof achter Kramer is verontrustend geworden. Als zelfs in Nederland de specialisatie prioriteit begint te krijgen, gaat de allrounder tot een uitstervend ras behoren. Carl Verheijen, na blessures in Groningen op grote achterstand (zevende in het eindklassement) gereden, richt zich op de lange afstanden op een laatste olympisch succes. Mark Tuitert was er (met de vorig jaar verrassende Wennemars) niet eens, hij specialiseert zich op de sprintafstanden.

In sportcentrum Kardinge was daarom bij de mannen de blik vooral op de jongelingen gericht. Toen Kramer werd voorgehouden dat de 17-jarige Koen Verweij sneller was dan hij op die leeftijd, was de reactie: „Hij heeft ook nog een grotere bek, dat zal nog wat worden.”

Met die grote mond valt het wel mee bij de b-junior. Het was, zo sprak Verweij met enige bescheidenheid, „mijn eerste grote wedstrijd op televisie tussen de grote jongens”. Toch heeft dit veelzijdige talent in zijn leeftijdsgroep al het nodige meegemaakt. Hij is in drie sporten nationaal kampioen, in schaatsen, (borstelbaan)skiën en skeeleren. En ook met wielrennen excelleert hij op de baan. Op mondiaal niveau werd hij dit jaar met de skeelers tweemaal derde.

Zijn grootvader maakte Verweij warm voor het ijs. Op de ijsbaan werd idool Rintje Ritsma geïmiteerd, afgelopen weekeinde bleef de vechtjas met de onmiskenbare skeelerstijl de maar voort ploeterende veteraan mijlenver voor. Maar nog niet ver genoeg om na zijn eerste tien kilometer al aanspraak te maken op een EK-ticket.

Wel was hij de beste van de grote groep tieners die tijdens de NK senioren van zich deden spreken. En dat vond Jan van Veen, leider van Jong Oranje, weer niet bijzonder. „Er wordt op jonge leeftijd al op topsportniveau getraind en door de snelle successen van Sven Kramer en Ireen Wüst kijken ze omhoog en denken ze groot.”

Toch konden zijn talenten de echte sprong naar EK-kwalificatie net niet maken. Van Veen: „Een jongen als Koen Verweij is mentaal sterk, maar moet technisch nog veel leren. Bij de junioren rijdt hij iedereen van de baan, hier ziet hij dat de oudere jongens sneller zijn. Dat komt omdat hij met zijn achtergrond met skeelers anders schaatst, dat moet nog veranderen.”

De rijders boven Verweij zijn door hun leeftijd rijper en daardoor sterker en sneller. Maar veelbelovend is de enorme kloof niet die Kramer sloeg met respectievelijk zijn ploegmaat Wouter Olde Heuvel (21), Ben Jongejan (bijna 23) en Ted-Jan Bloemen (21).

Bij alle drie ligt het hart bij het allround schaatsen. Maar elk van hen heeft wel een tekortkoming die een snelle sprong naar de smalle internationale top niet vanzelfsprekend maakt.

Toch wil Jac Orie, trainer van Bloemen, niet spreken van een zorgwekkende situatie. „Het is een komen en gaan, daarin zie ik geen verschil met voorgaande jaren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden