Veronica hofleverancier van seksprogramma's

Het valt best mee met die seks op de tv. Althans, dat concludeert het onderzoeksbureau Carat, dat zowel in januari als in maart een week lang alle tv-programma's volgde. Slechts 1,5 procent van alle zendtijd op de Nederlandse publieke en commerciële zenders wordt besteed aan seks, doorgaans aangeduid als erotische programma's.

Carat telde van 9 tot en met 15 januari en van 6 tot en met 12 maart. De eerste week werd 14 uur en 30 minuten besteed aan seks, de tweede week leverde 12 uur en 27 minuten op. Op een totaal van ongeveer 900 uur zendtijd betekent dat ongeveer 1,5 procent van de zendtijd.

Overigens levert dat cijfer in zoverre een vertekend beeld op, dat de publieke omroepen, Net 5 en Fox helemaal geen seksprogramma's vertonen. De bulk komt voor rekening van Veronica. Vooral dankzij vier keer per week 'Vegas Nights' is de zender die zich op jongeren richt hofleverancier. Daarna volgen SBS 6 en op enige afstand RTL 4 en RTL 5. Met name bij Veronica en SBS 6 vormt seks een aparte, bijna dagelijks terugkerende programmacategorie. Maar RTL 4 en 5 hebben seks sinds enige tijd ontdekt als een aardig wapen in de concurrentiestrijd.

Een vertekening treedt ook nog op door de totale zendtijd te nemen. Dat is echter allemaal geen potentiële zendtijd voor dit soort van programma's en daarop sloeg ook niet de klacht over te veel seks op de tv.

De kijkcijfers geven overigens zenders als RTL 4 en 5 een steun in de rug bij de voorzichtige aanvoer van erotische programma's. In de onderzoeksweek van januari keken in totaal bijna 2 miljoen mensen naar één of meer van de seksprogramma's. In maart was dat aantal afgenomen tot 1,2 miljoen. Eén op de vier mannen zag in de onderzochte januariweek minstens één erotisch programma.

Een overzicht van de seksprogramma's in de week van 9 tot en met 15 januari met daarachter de kijkdichtheid (1 procent is 140.000 kijkers):

Sex na de Buch (VOO) 4,0

Miss Pin Up (VOO) 3,4

Vegas Nights (VOO) 0,2

Adult tv (SBS 6)3,6

Vegas Nights (VOO) 0,6

Science of sex (RTL 4) 5,2

Vegas Nights (VOO) 0,1

Hollywood Sex (RTL 4) 4,0

Vegas Nights (VOO) 0,6

Van lichte zeden (VOO) 6,5

Erotic Dreams (VOO) 5,4

En de erotische programma's in de week van 6 tot en met 12 maart:

One night stand (VOO) 1,4

Strippers (SBS 6) 2,0

Seks, een leven lang (RTL 5) 1,5

Vegas Nights (VOO) 0,3

Sins of the night (VOO) 3,1

Vegas Nights (VOO) 0,2

Vegas Nights (VOO) 0,2

Vegas Nights (VOO) 0,3

Van lichte zeden (VOO) 4,1

The Click (SBS 6) 3,6

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden