Verolme-school voor zwarte kinderen in Kaapstad

Van onze redactie economie AMSTERDAM - In Zuid-Afrika wordt erover gedacht een school te vernoemen naar de vroegere Nederlandse scheepsbouwer Cornelis Verolme. De onderwijsinstelling in Kaapstad, bedoeld om “zwarte kinderen weer te leren naar school te gaan”, zal worden gesubsidieerd met geld dat afkomstig is uit de nalatenschap van de in 1981 overleden Nederlander.

Oud-minister Chris van Veen, zelf een volle neef van de scheepsbouwer, heeft dit gisteren laten weten. Verolme, een van de grondleggers van het vroegere Rijn-Schelde-Verolme-concern, had bij testament bepaald dat na zijn dood een deel van zijn prive-vermogen diende te worden aangewend ter ondersteuning van sociaal-culturele projecten. Van Veen is voorzitter van de voor dit doel opgerichte stichting Verolme Trust, dat een omvang heeft van “een aantal miljoenen”.

Het onderwijsproject voor zwarte kinderen in Zuid-Afrika is een subsidie van 30 000 gulden toegezegd. “U ziet, er wordt in Nederland niet alleen aan geld verdienen gedacht”, aldus Van Veen. Hij hoopt dat ook de Nederlandse overheid het volledig ontwrichte zwarte onderwijs financieel zal gaan ondersteunen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden