Vernuftig strijdplan beloond

Ajax haalt verrassend uit tegen onsamenhangend Manchester City

AJAX 3 - MANCHESTER CITY 1

Met een voor onmogelijk gehouden slagkracht verhief de kampioen van Nederland, in eigen land alweer bijna ouderwets labiel, zich gisteravond op het hoogste podium van Europa. Feeërieke sferen vulden plotseling de Arena, waarin de miljoenenformatie van Manchester City onder luide jubel verbrokkelde.

Met ongekende cijfers (3-1) triomfeerden Ajax én zijn trainer De Boer, die voor een vernuftig strijdplan rijkelijk werd beloond - en zijn overtuiging zag bevestigd dat voor de top van Europa nooit te diep moet worden gebogen. Voorlopig staat Ajax toch mooi op de derde plaats, het hoogst haalbare, in zijn zware poule waarin de weg nog lang is, dat wel ¿ met over twee weken eerst het uitduel met het ontluisterde City.

Niets liever wil coach De Boer dan dat Ajax op het hoogste niveau, met een duur woord, zijn filosofie uitdraagt. Het is nogal een strenge wens, maar gisteren werd er dan toch aan voldaan - in grotere mate zelfs dan waarin zoiets redelijkerwijs kan worden gevraagd. Het had al geleid tot een bejubeld slotakkoord van de eerste helft, toen aanvoerder De Jong de bal na een voorzet van verdediger Van Rhijn resoluut naar de verste hoek stuurde. Het stadion reageerde verrukt op wat pardoes de gelijkmaker bleek te zijn (1-1).

En heel vreemd was dat in dat stadium al niet eens. Ajax weerde zich naar vermogen én geconcentreerd met, ongetwijfeld tot genoegen van De Boer, voorwaarts gerichte acties en hier en daar verdienstelijke combinaties. De Boer had zich van een tactisch aardigheidje uit de oude doos van Johan Cruijff zelf bediend door geen specifieke spits op te stellen. Centrumverdedigers van Engelse clubs, niet de meest wendbare, kunnen daarvan in de war raken, bedacht de maestro al ver in de vorige eeuw. Gisteren was middenvelder Eriksen de verkapte spits en de daar verwachte De Jong speelde op het middenveld.

Zijn doelpunt kon, nadat hij richting de punt van de aanval was geslopen, aan die strategie worden toegeschreven. Maar ook kwam het voort uit de houding van Manchester City, dat gauw wordt opgeklopt omdat er zo wanstaltig veel geld aan is gespendeerd. De Engelse kampioen is bepaald niet zo verfijnd als het drie weken geleden in Amsterdam heersende Real Madrid, dat in alle geledingen zijn superioriteit kon tonen.

Manchester City is veel meer een verzameling bijeen geplukte goede voetballers met een toch niet al te stevig teamverband. De treffer waarmee halverwege de eerste helft een voorsprong was genomen, had van hoogwaardige kwaliteit getuigd. Verdediger Richards reet Ajax uiteen met een snijdende pass op middenvelder Milner, die Nasri bedaard in vrije positie manoeuvreerde (0-1). Het wachten leek op nog zo'n flits, en dan zou het (alweer) gedaan zijn, maar van die orde - die van Real, dat zo'n wedstrijd volledig regisseert ¿ bleek City bepaald niet te zijn.

Sterker, vroeg in de tweede helft kon Ajax zelfs twee stoten toedienen. Na een hoekschop van Eriksen kopte verdediger Moisander de bal ongehinderd in (2-1) - ongehinderd door de centrumverdedigers van het type waarvan Cruijff nooit onder de indruk is geweest. Eriksen, als verholen spits in De Boers plannen plots weer oplevend, trof het ontredderde City nog harder met een van richting veranderde schuiver (3-1).

Aan de overzijde kregen de ongecoördineerde miljoenenspitsen nog kansen, ten teken dat uiteraard niet alles kon kloppen bij Ajax, maar doelman Vermeer gaf geen krimp. Ook hij mocht ten volle mocht delen in het vreugdegehuil, waarmee Ajax naar het zoete einde werd geleid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden