column

Vernoem een stadion naar Willem-Alexander

Jurryt van de Vooren Beeld Patrick Post
Jurryt van de VoorenBeeld Patrick Post

Het schiet maar niet op met de revolutie. Afgelopen week nog concludeerden de Universiteit Utrecht en accountants- en adviesbureau Deloitte dat het brede publiek amper weet wat de circulaire economie inhoudt. Het bedrijfsleven en de overheid moeten daarom veel meer doen aan het stimuleren van innovatie, zo luidt nu de aanbeveling.

Jurryt van de Vooren

Wel, denk ik dan, laten we het Koning-Willem Alexander Stadion bouwen, geheel gebaseerd op de principes van de circulaire economie. En dan niet op een plek waar toch niemand naar kijkt, maar heel ambitieus op de rand van land en water. Zo wordt het stadion meteen het nieuwe icoon van onze eeuwenoude strijd tegen het water, de Afsluitdijk van onze tijd.

De dynamiek van de sport wordt zo de dynamiek van de samenleving, zoals stadions altijd al meer zijn geweest dan een plek voor de sport alleen. In 1933 zei koningin Wilhelmina dat heel treffend in het Olympisch Stadion tijdens haar 35-jarige regeringsjubileum: "De nationale gedachte bindt ons hier allen tesamen."

We hebben opnieuw een plek nodig die ons samenbindt. Een stadion kan helpen als de boodschapper van een nieuwe tijd, net zoals een eeuw geleden in Amsterdam. In 1914 sprong de hoofdstad van de negentiende naar de twintigste eeuw met Het Nederlandsch Sportpark, gelegen naast het huidige Olympisch Stadion. Voor Amsterdam begon zo een nieuw tijdperk, want hiervoor was een compleet nieuwe infrastructuur van toegangswegen nodig naar een nog leeg gebied van de stad. De grote maatschappelijke waarde werd onmiddellijk herkend door het stadsbestuur, dat het nieuwe stadion meteen opnam in Plan Zuid. De sportbeweging van honderd jaar geleden sleurde Amsterdam aan zijn nekharen naar de twintigste eeuw.

Het Koning Willem-Alexander Stadion is de boodschapper van de nieuwe tijd van de circulaire economie. Het wordt geen exclusief project voor wat multinationals, maar voor iedereen met goede en bruikbare ideeën. Een multinational als Philips levert zijn kennis over energieneutrale stadionverlichting. Een voetbalclub als Wolfaartsdijk uit Zeeland deelt zijn ervaringen met roterende reclameborden met zonnepanelen. En van een schaatshal als Thialf leren we dat de enorme energierekening wordt gehalveerd door van aannemers te eisen dat ze hiervoor concrete ideeën aandragen. Geen innovatie? Geen opdracht.

De enige voorwaarde is dat elke bijdrage voldoet aan de eisen van de circulaire economie, zoals hergebruik van grondstoffen. Het stadion zélf kan worden hergebruikt wanneer het wordt ontworpen als een gigantisch Lego-bouwwerk vol losse onderdelen. Als er elders een eenmalig evenement is, worden die onderdelen verwijderd om er op een andere plek een tijdelijk stadion van te bouwen. Na afloop keren die onderdelen terug naar het moederstadion.

De architecten Maarten van Tuijl en Tom Bergevoet hebben dit concept in 2008 al eens bestudeerd, maar sindsdien is er geen uitvoering aan gegeven. Jammer, want daardoor worden keer op keer kostbare en verspillende stadions gebouwd voor mega-sportevenementen. Het Koning Willem-Alexander Stadion vervangt de economische nachtmerrie van de Olympische Spelen door de droom van de circulaire economie.

Dat stadion vernoemen we dus naar Willem-Alexander. Niet alleen om het nationale belang te onderstrepen, maar ook omdat sport en watermanagement twee belangrijke thema's zijn voor de koning - dezelfde thema's als bij het circulaire stadion.

Dit kunnen we. Dit doen we. Het Koning Willem-Alexander Stadion komt er. Punt uit.

Marijn de Vries is met zwangerschapsverlof. De komende tijd wordt zij vervangen door sporthistoricus Jurryt van de Vooren.

Lees hier alle columns van Jurryt van de Vooren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden