Vernieuwingsschool in Amersfoort sluit deuren

Vernieuwingsschool De Kampanje in Amersfoort gaat dicht. Dat maakte het bestuur van de school waar kinderen alle ruimte krijgen gisteren bekend.

Vorige week oordeelde het Arnhemse gerechtshof in hoger beroep dat ouders van de leerlingen de leerplicht ontduiken. Na jarenlange juridische strijd tegen eerst de Onderwijsinspectie en vervolgens de leerplichtwet vinden de oprichters van de zogeheten Sudbury-school het genoeg geweest.

Op de particuliere school, die nog maar tien leerlingen telde, krijgen kinderen van 4 tot 19 jaar les volgens het Sudbury-principe. Hierbij krijgen kinderen alle vrijheid, ze beslissen zelf over het invullen van de lesdag en het besturen van hun school.

De Onderwijsinspectie oordeelde in 2009 al dat de school niet voldeed aan de eisen, wat De Kampanje tot aan de Raad van State aanvocht. Nadat die de Onderwijsinspectie gelijk gaf, kregen de ouders te maken met leerplichtambtenaren. Hun kinderen stonden immers niet ingeschreven op een erkende school.

Ook ouders van De Koers in Beverwijk kregen onlangs boetes opgelegd. De Koers beraadt zich nog op de toekomst, maar oprichter Edwin de Bree zegt wel dat het onmogelijk is om op deze manier door te gaan. "Het is begrijpelijk dat De Kampanje stopt, maar het is onbegrijpelijk dat het zo ver heeft moeten komen."

Zaterdag schreef deze krant al dat de oprichters van de scholen ervoor waakten het een 'Don Quichot-achtige' strijd te laten worden. Nu concluderen ze dat het geen zin heeft om door te gaan. "De boetes worden steeds hoger, de wet begint echt te bijten."

Een school die het Sudbury-principe volgt, is tot hun teleurstelling in Nederland dus niet mogelijk. Maar de ouders zijn niet van plan om hun kinderen nu naar een reguliere school te sturen. "Daar wordt mijn dochter ongelukkig en dat kan ik niet over mijn hart verkrijgen", aldus Pauline Smit, een moeder van een van de leerlingen. De ouders gaan een nieuw concept uitwerken, 'een dat wel past binnen de kaders van de Onderwijsinspectie'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden