Vernieuwing riolering levert schat aan oude munten op

Zoals het ongeluk in een klein hoekje zit, kan het geluk op een donker plekje onder de grond liggen. Zo zag aannemer B. Kraanen door een twintig centimeter brede gleuf onder de vloer van een van zijn huizen in Amersfoort iets glinsteren dat een pot met 518 zilverstukken van twee eeuwen oud bleek te zijn. Gewoon, toen hij de riolering daar aan het vernieuwen was. Van de 40 000 gulden die de oude munten op de veiling opbrachten, hield hij er mooi 31 000 over. Plus vijf niet verkochte munten als aandenken aan de gebeurtenis.

Geluk? Als alles echt tegenzit, kan de vondst hem een forse boete of zelfs een half jaar cel gaan kosten. Als je iets in de grond vindt waarvan je redelijkerwijs kunt vermoeden dat het een monument is, ben je verplicht daarvan binnen drie dagen aangifte bij de gemeente te doen. Zo staat het ongeveer in de monumentenwet, en hoewel een beetje jurist vast wel kan bewijzen dat een met incourant geld gevulde pot niet direct op de monumentenlijst hoeft te staan, leggen de meeste gemeenten de bepaling zo uit dat alle archeologische vondsten binnen drie dagen gemeld moeten worden.

Dat zal in de meeste gevallen ook wel gebeuren, zegt een woordvoerder van de Rijksdienst voor het oudheidkundig bodemonderzoek (ROB), omdat daar dan meteen wordt uitgezocht of het om een monument gaat of niet.

Kraanen is niet met zijn pot naar Amersfoorts burgemeester gestapt. “Ik wist wel dat ik het moest melden, maar niet op deze manier. Ik ben naar een muntenhandelaar gestapt, niet zo'n louche, maar een bekend, gevestigd bedrijf. De handelaar zei dat hij de muntenvondst bij het Muntenkabinet zou aanmelden, en dat heeft hij ook gedaan. Bij het Muntenkabinet vertelden ze me trouwens hoe de gang van zaken is, als je naar de burgemeester gaat. Die geeft het door aan de ROB, en die meldt het weer bij het Muntenkabinet. De gemeente kan dus kwaad op me zijn, maar weinig doen. Volgens mij kunnen ze alleen sancties opleggen als er kwade trouw in het spel is. Bovendien heb ik de munten niet in gemeentegrond, maar in mijn eigen grond gevonden.”

Het huis waaronder de munten verstopt waren, is volgens Kraanen een paar eeuwen oud. Hij bezit er meer zo in Amersfoort, maar verwacht niet nog meer oudheden te vinden. “Zoiets gebeurt je maar één keer.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden