Vernieuwers in CDA willen nu doorpakken

Vandaag staat nieuwe stroming op partijcongres tegenover CDA-oude-stijl

Met geslepen messen arriveert vandaag een deel van de CDA-aanhang op het partijcongres in Den Haag in een poging de macht meer naar de leden in het land toe trekken.

CDA-Kamerlid Ad Koppejan ziet daarin het bewijs dat de stroming in de partij tegen de samenwerking met de PVV nog steeds niet goed wordt gehoord. Hij zegt vandaag in een interview in Trouw dat de partij 'zonder visie zit' en in een 'diepe crisis' verkeert.

Maar het partijbestuur en veel professionele politici van het Binnenhof hopen vandaag juist op een feestelijk slot van het congres. Vandaag wordt bekend wie tot de 'vernieuwende' partijvoorzitter is gekozen door de leden in het land: Ruth Peetoom of Sjaak van der Tak. Er moet echter wel iets te vieren zijn, want er dreigen teleurstellingen.

De grote vrees onder veel leden is dat 'de lente' van de afgelopen weken in de kiem wordt gesmoord. De verkiezingsstrijd tussen de kandidaat-voorzitters veroorzaakte in veel afdelingen een voor het CDA ongekend openlijk ledendebat, met rake zelfkritiek, een roep om democratisering en minder macht voor de oude top op het Binnenhof en het partijbureau.

De nieuwe voorzitter moet deze broodnodige partijvernieuwing op poten zetten, na vier dramatische verkiezingsnederlagen op rij. Vooral de aanhangers van Peetoom voorzien echter dat deze vernieuwer er straks alleen voor komt te staan. Zodra ze eenmaal aan de vergadertafel zit, wordt ze ingekapseld door het zittende partijbestuur.

Deze vrees leidt vandaag tot rebelse voorstellen uit de zaal om de bezem door het zittende partijbestuur te halen. Het meest vergaande is om via een aparte ledenraad of raad van toezicht het partijbestuur en de Haagse top op de vingers te kijken, zodat de nieuwe voorzitter via deze steun in de rug meer slagkracht krijgt. Doel is om de democratisering en partijvernieuwing die de afgelopen weken werd ingezet niet dood te laten bloeden.

Het wordt vandaag CDA-nieuwe stijl tegen oud-CDA. "We moeten nu doorpakken", zegt een van de indieners van de scherpe vernieuwingsresoluties.

Peetoom stelt zich op als bruggenbouwer. Zij was vorig jaar tegen de regeringssamenwerking met de PVV van Wilders, maar wil die kwestie nu niet meer opspelen in het belang van de eenheid. Toch kunnen oude wonden uit het PVV-debat makkelijk worden opengekrabd. Daarom wil ook Koppejan nu doorpakken naar een vernieuwde partij zonder de oude krampachtige debatcultuur.

Dan is er ook nog de vraag hoe vicepremier Verhagen zich op het congres presenteert. Werpt hij zich op als de nummer 1, of als een van de leiders van het CDA in rep en roer? De vernieuwers hopen op dat laatste.

'Diepe crisis'
Dissident Kamerlid Ad Koppejan zegt vandaag in een interview in de Verdieping (pagina 4|5):

- "Het CDA zit in diepe crisis. De PVV groeit maar door en het CDA wordt alleen maar kleiner. We hebben geen eigen verhaal, geen eigen gezicht, geen visie op de toekomst."

- "Het is vijf voor twaalf voor het CDA."

- "Het borrelt in de partij van de initiatieven. Vanaf vandaag begint met dit partijcongres en een nieuwe voorzitter wat mij betreft een nieuwe lente."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden