Vernieuwde vakbond

Bijna twee jaar nadat vakbond FNV van pure razernij uit elkaar leek te spatten, maakt ze een nieuw begin. Op een congres vandaag in de Van Nelle Ontwerpfabrieken in Rotterdam bezegelt ze de hervonden eenheid in eigen gelederen met een nieuwe voorzitter, een nieuw bestuur en een ledenparlement.

Doel: de FNV maken tot een herkenbare vakbond waarin de leden het voor het zeggen hebben. En waarvan veel meer mensen lid willen worden dan nu het geval is.

Om tien uur wordt bekend aan wie de huidige 1,2 miljoen leden de komende vier jaar het voorzitterschap toevertrouwen. Zij hebben de afgelopen twee weken hun stem kunnen uitbrengen op interim-voorzitter Ton Heerts of op Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk.

De nieuwe FNV neemt enigszins afstand van de oude bonden-structuur. Alle achttien aangesloten bonden blijven vooralsnog bestaan, maar ze zullen zich meer profileren als sectoren die 'dichter bij de mensen staan': vakbond voor schoonmakers, vakbond voor distributiemedewerkers, FNV finance bijvoorbeeld.

Eind 2014 evalueert de FNV of de nieuwe werkwijze haar dichter bij haar doel brengt: is het lid aan de macht? Als dat het geval is, zijn de vier grootste bonden - FNV Bondgenoten, Abvakabo FNV, FNV Bouw en FNV Kiem - van plan zich op te heffen, zodat de sectoren die ze vertegenwoordigen rechtstreeks onder de FNV-paraplu hangen. In de hoop dat de andere bonden hun voorbeeld volgen en er één, ongedeelde FNV ontstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden