Vernieuwd hulpbeleid faalt

Van het in 1999 vernieuwde Nederlandse beleid voor ontwikkelingshulp is in de afgelopen jaren weinig terecht gekomen.

Nederland zou alleen nog ontwikkelingshulp geven aan landen met een goed bestuur, dat werk wil maken van armoedebestrijding. Maar Nederland hield zich niet aan het zelf gestelde criterium van goed bestuur.

Die zware kritiek op het beleid van Eveline Herfkens (PvdA), minister voor ontwikkelingssamenwerking in het laatste kabinet Kok, en haar opvolgster Agnes van Ardenne (CDA) staat in een nog geheime evaluatie van de Inspectie ontwikkelingssamenwerking en beleidsevaluatie (IOB), de onafhankelijke evaluatiedienst van Buitenlandse Zaken zelf.

Nederland koos onder aanvoering van Herfkens in 1999 voor een structurele hulprelatie met 22 landen. Goed bestuur, goed beleid en grote armoede waren de drie criteria voor hun uitverkiezing. Echter, zo blijkt nu volgens de IOB, ,,meer dan de helft van de landen voldeed niet aan het criterium van goed bestuur”. Daarmee wordt een van de belangrijkste pijlers van het nieuwe beleid om de hulp te concentreren onderuit gehaald, oordeelt de IOB hard.

Herfkens wilde af van een al te grote versnippering van de hulp en overheden van ontwikkelingslanden moesten meer zeggenschap hebben over de besteding van de hulpgelden. Projecthulp moest vervangen worden door steun aan sectoren als onderwijs en gezondheidszorg en liefst door begrotingssteun. Die wijziging van beleid wilde Herfkens te snel doorvoeren. De ambtenaren op het ministerie en op de ambassades misten bij het uitvoeren van dat nieuwe beleid kennis en ervaring. Met het sectorbeleid werden ook niet de allerarmsten bereikt, zo stelt de IOB.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden