Vernietigende storm Florence eist elf doden, en blijft gevaarlijk

Hulpverleners brengen inwoners en hun huisdieren in veiligheid tegen het oprukkende water in New Bern in de staat North Carolina. Beeld AFP
Hulpverleners brengen inwoners en hun huisdieren in veiligheid tegen het oprukkende water in New Bern in de staat North Carolina.Beeld AFP

Orkaan Florence is inmiddels bijna afgezwakt tot een tropische depressie, maar zal voor veel overlast zorgen in de Amerikaanse staten North en South Carolina. Doordat de storing zo langzaam over het gebied trekt, krijgt het te maken met enorme hoeveelheden regen.

Redactie

Zeker elf mensen zijn tot nu toe om het leven gekomen. Florence kwam vrijdag aan land in North Carolina. Bijna een miljoen mensen hebben geen elektriciteit en de stad New Bern is voor een deel overstroomd. Gouverneur Roy Cooper waarschuwt dat de situatie extreem gevaarlijk is. Hij stelt dat het natuurgeweld nog dagen kan aanhouden.

Door de harde windstoten en zware regenval zijn grote delen van de zuidoostkust van de VS onder water komen te staan. Chuck Watson, een rampendeskundige van een onderzoeksinstituut in Georgia, zei dat de schade zou kunnen oplopen tot ongeveer 20 miljard dollar (ruim 17 miljard euro).

Mariniers, de kustwacht en vrijwilligers in helikopters, boten en voertuigen hebben zaterdag honderden mensen gered die waren ingesloten door het water. In North Carolina moeten de achtergebleven inwoners rekening houden met overstromingen.

Een man waadt door het water dat bezit heeft genomen van de straten in de stad New Bern in de staat North Carolina. Beeld Thomson Reuters
Een man waadt door het water dat bezit heeft genomen van de straten in de stad New Bern in de staat North Carolina.Beeld Thomson Reuters

"Als je weigert te vertrekken tijdens deze verplichte evacuatie, moet je je wettelijke naasten inlichten, want de kans op sterven is zeer aanwezig", liet burgemeester Mitch Colvin van Fayetteville in North Carolina weten. "Het ergste moet nog komen."

Het passeren van Florence ging gepaard met zware regenval. Rivieren traden buiten hun oevers en tal van velden met landbouwgewassen moeten als verloren worden beschouwd. Larry Wooten, voorzitter van het bureau voor landbouw in North Carolina zei dat de helft van de tabaksplanten in de staat nog in het veld stond en "in principe is verwoest, weggeblazen''.

Verder kwamen ongeveer 1 miljoen mensen in North Carolina, South Carolina, Georgia en Virginia zonder stroom te zitten. Bovendien moest door wateroverlast de Interstate 95, de snelweg die loopt van Maine naar Florida, worden gesloten. In North Carolina hadden ongeveer 20.000 mensen hun toevlucht gezocht in opvangcentra en in South Carolina 70.000.

Een boot werd meegeslingerd door de harde wind vanuit de haven van New Bern. Beeld Thomson Reuters
Een boot werd meegeslingerd door de harde wind vanuit de haven van New Bern.Beeld Thomson Reuters

Het Nationaal Orkaancentrum in de VS meldde dat Florence zaterdag aan het eind van de middag (Nederlandse tijd) windsnelheden tot 75 kilometer haalde. Het oog van de orkaan bevond zich op dat moment tientallen kilometers ten westen van Myrtle Beach in South Carolina. Weerkundigen zeiden dat Florence zich langzaam in westelijke richting bewoog.

Verwacht wordt dat de storm het hele weekend boven North- en South Carolina blijft hangen en pas daarna verder trekt. Daardoor is de kans op nog meer overstromingen erg groot, volgens de lokale autoriteiten.

Een huis in Wilson werd bedolven onder een door de wind uit de grond getrokken boom. Beeld Thomson Reuters
Een huis in Wilson werd bedolven onder een door de wind uit de grond getrokken boom.Beeld Thomson Reuters

Zeker elf mensen zijn tot nu toe om het leven gekomen. Een moeder en haar baby in Wilmington overleden toen er een boom op hun huis viel. De vader werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

In Pender County overleed een vrouw aan een hartaanval. De hulpdiensten konden haar niet op tijd bereiken omdat er puin en bomen op de weg lagen. In Lenoir County kwamen twee mensen om het leven. Een 78-jarige man werd geëlektrocuteerd door losgeslagen elektriciteitskabels en een andere man werd meegesleurd door een fatale windstoot. De wind bereikte pieken van meer dan 150 kilometer per uur.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden