Vernietigend rapport over strandrellen

De dozen met de rapporten worden de zaal in het Rotterdamse stadhuis ingereden. ( FOTO MAARTEN HARTMAN) Beeld Maarten Hartman
De dozen met de rapporten worden de zaal in het Rotterdamse stadhuis ingereden. ( FOTO MAARTEN HARTMAN)Beeld Maarten Hartman

De regie over het dansfeest Sunset Grooves lag lang in handen van gewelddadige, cocaïne snuivende jongeren. Dat gebeurde niet zomaar, stelt het instituut COT.

Van onze verslaggever

Politie, justitie, organisatie en de gemeente Rotterdam hebben ernstig gefaald rond het gratis dansfeest Sunset Grooves, op 22 augustus in Hoek van Holland.

In het gisteren gepresenteerde rapport van het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement COT worden harde conclusies getrokken. Hoewel de naar schatting tweehonderd relschoppers zich extreem gewelddadig gedroegen en ’in georganiseerd verband zelfs jacht op de politiemensen maakten’, hadden betrokken instanties veel alerter moeten inspelen op de ontwikkelingen voor en tijdens het dansfeest.

Onder leiding van Uri Rosenthal concludeert het COT dat de politieagenten, die op het strand en in de duinen zodanig in het nauw werden gedreven dat zij hun wapen moesten trekken, ’er alleen voor stonden’. ’Betrokken politiemensen hebben geïmproviseerd in een situatie van uitzonderlijke gewelddadigheid en zonder dat zij konden rekenen op omvattende commandovoering of andere vormen van ondersteuning’, schrijft het COT. De agenten kwamen in zo’n levensbedreigende situatie terecht, dat zij dertien maal gericht schoten op hun aanvallers.

Rosenthal memoreerde in zijn toelichting aan signalen die de Regionale Informatie Dienst (RID) al twee dagen voor het dansfeest aan de politie verstrekte. Die kwamen erop neer dat ’harde kernleden van Feyenoord’ Sunset Grooves wilden bezoeken. Een dag later kwam de RID met aanvullende informatie: de harde kern van Feyenoord wilde naar het dansfeest om daar ’los te gaan’. Die informatie, door de RID zelf als ’meestal betrouwbaar’ bestempeld, werd doorgegeven aan de politie.

Op de zaterdag waarop het dansfeest plaatsvond, werden groepen hooligans op onder meer het Centraal Station in Rotterdam door de politie ’gespot’. Zij stapten in de trein naar Hoek van Holland om daar, onder invloed van alcohol en vooral cocaïne, op voor Nederlandse begrippen ongekende manier ’los te gaan’. De algemeen commandant negeerde de reële mogelijkheid om ’s avonds rond negen uur alsnog de mobiele eenheid in te zetten. Tweeënhalf uur later kwamen de agenten op het strand in de problemen en waren het politieruiters die met gevaar voor eigen leven hun collega’s konden ontzetten. Het COT zegt dat alle negatieve signalen ’onvoldoende’ zijn onderkend. ’Ten onrechte zijn geen aanvullende maatregelen genomen’, staat in het rapport. Dat signaleert een ’ontoereikende reactie op incidenten en ontwikkelingen tijdens het evenement in de eerste uren, en het veel te laat inlichten van de korpsleiding, burgemeester en hoofdofficier van justitie’. En: ’De korpsleiding had onvoldoende zicht op de voorbereidingen van het evenement’.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden