Vernietigend rapport over Ierse ex-premier Bertie Ahern

De voormalige Ierse premier Bertie Ahern heeft gedurende zijn ambtstermijnen heimelijk ten minste 209.779 euro aangenomen en meermaals onder ede over dit geld gelogen. Dat is de conclusie van een groot onderzoek naar de financiële handel en wandel van Ahern.

De drie rechters die het onderzoek leidden, hebben Ahern niet schuldig bevonden aan corruptie omdat er geen bewijzen zijn dat Ahern in ruil voor het ontvangen geld gunsten heeft verleend. Volgens de rechters hebben twee ex-parlementariërs van Aherns partij Fianna Fáil, onder wie voormalig minister en eurocommissaris Padraig Flynn, zich wel schuldig gemaakt aan corruptie door geld van projectontwikkelaars te vragen voor persoonlijk gewin. Hoewel het geen strafrechtelijk onderzoek betrof, heeft premier Enda Kenny openbare aanklagers, de politie, de belastingdienst en de corruptiebestrijdingscommissie van de inhoud op de hoogte gesteld.

Ahern gaf in 2007 de onderzoekscommissie vaak ongeloofwaardige antwoorden. Zo zou hij veel geld hebben verdiend met paardenraces. Hij ontkende iets misdaan te hebben, maar trad in 2008, na elf jaar aan de macht te zijn geweest, toch af.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden