Vernietigen Timboektoe gaat door, Strafhof spreekt van oorlogsmisdaad

Guerillastrijders storten zich op een heiligdom (videobeeld van zondag).Beeld AFP

In Mali blijven guerillastrijders de eeuwenoude heiligdommen van de stad Timboektoe verwoesten. Tot afgrijzen van de internationale gemeenschap: het Internationaal Strafhof waarschuwt de daders dat ze berecht kunnen worden voor oorlogsmisdaden.

De beeldenstormers zijn lid van een salafistische, aan Al-Kaida gelieerde beweging die de stad sinds april in handen heeft. Volgens hen getuigen de heiligdommen, die sinds vrijdag op de Unesco's lijst met werelderfgoed staan, van een vals soort islam.

De mausolea zijn gebouwd op graven van soefieheiligen, aanhangers van een mystieke stroming binnen de godsdienst.

Hoofdaanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vandaag 'een heel duidelijke boodschap voor zij die betrokken zijn bij deze misdaden: houd er onmiddellijk mee op'.

Volgens Bensouda zijn de vernielingen oorlogsmisdaden, uiterst zware vergrijpen waarvoor ze bij het Strafhof in Den Haag berecht kunnen worden.

Vanochtend vroeg moest ook een vijftiende-eeuwse moskee het ontgelden. De strijders wierpen zich op de deur van het godshuis, die volgens Malinezen enkel geopend mag worden aan het einde van de geschiedenis. Sinds zaterdag zijn zeker 8 van de 16 mausolea gesneuveld.

'Zelfs Mohammed bezocht de mausolea'
Frankrijk en VN-orgaan Unesco riepen de guerilla's dit weekend al op hun beeldenstorm te staken. De kans dat ze daaraan gehoor geven is klein: volgens de guerilla's moeten uiteindelijk alle mausolea het veld ruimen. Ook moskeeën waarin soefieheiligen worden geëerd staan op de zwarte lijst. Timboektoe ligt aan een zestiende-eeuwse handelsroute en was ooit een van de belangrijkste theologische en culturele centra van de islamitische wereld.

Ook een vereniging van hoge Malinese geestelijken noemt 'de misdaden van Timboektoe' verwerpelijk. 'Zelfs de profeet Mohammed bezocht de mausolea', herinneren de geestelijken in Le Monde. 'Dit is een kwestie van onverdraagzaamheid.' Buurland Algerije noemt de heiligdommen een 'eerbetoon aan en erkenning van lokale heiligen en geleerden'.

De graven getuigen volgens Algerije van de ontwikkeling van de islam in de regio en van de verspreiding van tolerantie. Binnenlandminister Lamine Sow van Mali werkt ondertussen in buurland Algerije aan een diplomatieke strategie om de politieke crisis in zijn land te bezweren. Door de opkomst van islamistische rebellengroeperingen is de invloed van de regering sterk verzwakt.

Zondag: een strijder juicht na het neerhalen van een heiligdom.Beeld AFP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden