Vernieling Ecolution was doelgerichte actie

Het tot zinken brengen van het zeilschip van Wubbo Ockels in de haven van Groningen is vermoedelijk een doelgerichte actie geweest.

Van onze redactie Groen

Volgens burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen zijn de vernielingen aan de Ecolution beslist geen kwajongensstreek. Hij sluit niet uit dat de vernielers personen zijn die zich niet in de duurzaamheidsopvattingen van Ockels kunnen vinden.

Rehwinkel heeft gisteren al contact gehad met de aangeslagen Ockels om namens het Groningse gemeentebestuur medeleven over te brengen, liet hij weten. De gemeente was nauw betrokken bij de bouw van het innovatieve schip. Rehwinkel doopte het vaartuig.

Volgens de burgemeester wordt alles op alles gezet om de daders zo snel mogelijk te pakken. „We nemen deze zaak heel hoog op. Dit is ontoelaatbaar.”

Eerder al sloot Jen Wartena, directeur van jachtenbouwer Icon Yachts in het Friese Harlingen, vandalisme uit. Een harde schop tegen de romp van een schip zo groot als de Ecolution is niet genoeg om het tot zinken te brengen, aldus Wartena. „En met een rotje kom je er ook niet. Je hebt wel verstand van zaken nodig wil je een 25 meter lang zeilschip naar de bodem krijgen.” De Ecolution was gebouwd om wereldzeeën mee te bevaren en zinkt dus niet zomaar, stelt hij. „De romp van zo'n schip bestaat, uit veiligheidsoverwegingen, over het algemeen uit compartimenten. Als er eentje lek is, blijft een boot nog makkelijk drijven.”

Ockels looft 5000 euro uit voor de tip die leidt naar de dader(s) van de vernielingen aan zijn duurzame zeilboot. „Ik wil koste wat kost weten wie hier achter zit en wat zijn of hun beweegredenen zijn geweest”. De oud-astronaut zegt geen idee te hebben wie de daders zijn, maar is ervan overtuigd dat ze als doel hebben gehad de boot tot zinken te brengen. „Dit waren geen vandalen, ze wisten waar ze mee bezig waren en hebben geen rommel achtergelaten. Een schip van 25 meter breng je bovendien niet heel makkelijk naar de bodem.”

Of het om een persoonlijke aanval gaat, durft hij niet te zeggen. „Maar heel Nederland weet dat mijn naam aan dit schip verbonden is, dus het voelt wel als dusdanig.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden