Vermoorde Marion en Romy van Buuren herdacht

BERGEN (ANP) - Een kleine tweehonderd belangstellenden hebben zaterdagavond de herdenkingsdienst voor de vermoorde Marion (19) en Romy (1) van Buuren in de Petrus- en Pauluskerk in Bergen bijgewoond.

De moeder van Marion, Corrie, las voor de nabestaanden een zelfgeschreven gedicht voor over haar dochter en kleindochter. ,,Je kind los moeten laten is een moeten met je rug tegen de muur. Het verscheurt heel je bestaan.''

Moeder en dochter verdwenen in 1997. Vijf jaar later werden hun stoffelijke overschotten gevonden op aanwijzing van de broer van de in 1998 overleden hoofdverdachte Okan O.. Romy was de dochter van Marion en Okan O.

Raadsel

Pastoor Wanna prees de ouders van Marion om hun vasthoudendheid. Hierbij haalde hij aan dat met Gods hulp de lichamen teruggevonden zijn. De vragen over het hoe en waarom zijn echter nog steeds niet beantwoord.

Marion van Buuren en haar dochtertje Romy golden sinds 8 juni 1997 als vermist. Hun verdwijning was een raadsel. Justitie loofde beloningen uit en misdaadverslaggever Peter R. de Vries reisde de Turkse binnenlanden in op zoek naar de mogelijk ontvoerde Romy, maar moeder en dochter bleven spoorloos.

Celstraf

Pas vijf jaar na de verdwijning wees üzgür O., de broer van Okan O., de politie naar het duingebied tussen Bergen en Egmond, waar de stoffelijke overschotten lagen. Okan overleed in 1998 zonder een woord over de zaak los te laten.

Aanvankelijk gold üzgür als getuige voor politie en justitie. Dat veranderde toen bleek dat hij tegenstrijdige verklaringen had afgelegd. Voor zijn rol in de moordzaak kreeg hij in 2004 in hoger beroep een celstraf van twee jaar opgelegd. De Hoge Raad bevestigde de straf in augustus 2005.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden