Vermoorde geeft zijn president de schuld

Een fragment uit de video. (YouTube)

Vier dagen voor hij werd vermoord legde een advocaat in Guatemala de schuld bij de president. "Als u deze videoboodschap ziet, ben ik helaas al vermoord door president Alvaro Colom."

Een dode advocaat in Guatemala zegt in een video dat de president van het land achter zijn moord zit.

„Goedemiddag, mijn naam is Rodrigo Rosenberg Marzano. Als u deze boodschap ziet en hoort ben ik helaas al vermoord door president Alvaro Colom, met de hulp van zijn privésecretaris Gustavo Alejos en zijn zakelijk partner Gregorio Valdez.”

Zo begint de videoboodschap die de advocaat vier dagen voor zijn dood maakte. Zondag werd Rodrigo Rosenberg vermoord, terwijl hij door Guatemala Stad fietste.

De opname werd maandag uitgezonden in het programma Hablando Claro (Klare Taal). President Colom ontkende in een direct opgezette persconferentie zijn betrokkenheid. „Ik ben geen moordenaar, ik ben geen drughandelaar, alles wat de heer Rosenberg zegt is volkomen onwaar.”

Colom heeft hulp gevraagd aan de Amerikaanse politiedienst FBI en aan de Cicig, het VN-orgaan, dat in 2007 werd opgericht om de georganiseerde misdaad en oorlogsmisdaden uit de burgeroorlog te helpen berechten.

Rosenberg beweert dat ’mensen in de omgeving van Colom’ hem dood wensen omdat hij zakenman Khalil Musa bijstond. Musa en diens dochter werden in maart vermoord. Musa was toen net benoemd in het bestuur van Guatemala's grootste bank, Banrural. Volgens Rosenberg werd Musa vermoord omdat hij weigerde betrokken te raken bij de duistere transacties van de bank. Het zou om miljoenen dollars gaan, die deels op de bankrekening van de vrouw van de president terechtkwamen.

Televisiestations hebben de video uitgezonden, verschillende internetsites met het filmpje raakten ontregeld door de vele bezoekers. Op netwerk-sites, zoals Facebook, stromen reacties binnen en organiseren boze Guatemalteken zich voor demonstraties.

Een Facebook-groep met de naam ’Verenigde Guatemalteken eisen het aftreden van Alvaro Colom’, heeft inmiddels bijna zestienduizend leden. De Guatemalteekse Silvia Titus reageert: „Natuurlijk is Colom nerveus, hij weet dat dit hem zijn positie zal kosten. Wanneer alle Guatemalteken zich verenigen kunnen wij zijn aftreden opeisen. We hopen dat dit keer ons rechtsysteem niet honderd procent corrupt blijkt te zijn.”

Colom spreekt van een complot van zijn politieke tegenstanders om hem af te zetten. Titus vraagt zich op Facebook af of de dood van Rosenberg dan ook onder dat complot valt.

De oppositie heeft Colom gevraagd af te treden zolang het onderzoek naar de drie moorden loopt. Colom is de eerste linkse president van het Midden-Amerikaanse land sinds 1954. Toen werd Jacobo Arbenz Guzmán afgezet bij een door de VS ondersteunde staatsgreep.

]]>

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden