Vermoorde Amerikaan: Neem het de inlanders niet kwalijk als ik word gedood

Het afgelegen eiland Noord-Sentinel valt onder het gezag van India.  Beeld AP
Het afgelegen eiland Noord-Sentinel valt onder het gezag van India.Beeld AP

Een jonge Amerikaanse missionaris heeft zijn bezoek aan een van de buitenwereld afgesloten groep jagers-verzamelaars niet overleefd. De eilandbewoners vermoordden hem, vermoedelijk met pijl en boog.

Melanie Zierse

Hij kwam om het woord van God te verspreiden, maar overleefde die missie niet. De Amerikaan John Allen Chau (27) liet zich vorige week door vissers naar het afgelegen eiland Noord-Sentinel varen, onderdeel van een kleine eilandengroep in de Indische Oceaan. De eilanden zijn onderdeel van India, ook al liggen ze meer dan duizend kilometer naar het oosten. Vlak voor de kust stapte Chau in een kano, om het laatste stukje naar het strand in zijn eentje roeiend af te leggen.

De vissers wachtten op gepaste afstand, wetende dat een bezoek aan het eiland zonder vergunning verboden is door de Indiase regering. De Sentinelese bevolking, een geschatte vijftig tot honderdvijftig jagers-verzamelaars, is compleet van de buitenwereld afgesloten. Om de eilandbewoners en hun manier van leven te beschermen, is het buitenstaanders niet toegestaan er voet aan wal te zetten. Zelfs de kleinste verkoudheid is voor de inheemsen gevaarlijk, omdat zij er geen weerstand tegen hebben opgebouwd.

Chau wist van dit verbod. Toch weerhield dat hem niet naar hen toe te varen. Hij maakte twee of drie tripjes vanaf de boot naar het eiland, legde contact met de groep en deelde cadeaus uit, meldt persbureau Reuters. Op 16 november zou hij tegen de vissers hebben gezegd dat hij niet terug zou keren. In aantekeningen, die hij ’s nachts op de boot zou hebben gemaakt, schreef hij: “Ik doe dit om het koninkrijk van Jezus op het eiland te vestigen. Neem het de inlanders niet kwalijk als ik word gedood.”

Wat er daarna precies is gebeurd, is niet duidelijk. Chau is naar alle waarschijnlijkheid met pijl en boog om het leven gebracht. De vissers zagen hoe hij vervolgens door een paar leden van de groep op het strand werd begraven.

Lastig parket

De Indiase autoriteiten proberen sinds vorige week het lichaam van de missionaris te bergen. Er is een helikopter naar het eiland gestuurd en een schip dat moet uitzoeken waar precies het incident heeft plaatsgevonden. “We zitten in een lastig parket”, zegt Dependera Pathak, directeur-generaal van de politie van de eilandengroep, tegen AP. “We bekijken wat mogelijk is, rekening houdend met de situatie van de bevolkingsgroep en de wet.”

De politie raadpleegt antropologen, experts en wetenschappers om een manier te vinden om het lichaam te bergen. Er zijn zeven mensen aangehouden, omdat ze Chau geholpen zouden hebben het eiland te bezoeken.

Het is niet de eerste keer dat er doden vallen door de pijlen van de Sentinelezen, die zeer wantrouwend zijn tegenover buitenstaanders. In 2006 werden twee vissers vermoord, die illegaal voor de kust aan het vissen waren. De autoriteiten zouden hun dood nooit hebben onderzocht.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden