Vermoord omdat ze een liquidatie zagen

HILVARENBEEK - Op het verkeerde moment op de verkeerde plek, en dat vlakbij het ouderlijke huis. De broers Polle (20) en Frank Taminiau (18) hadden het ongeluk dat ze, toen ze donderdag thuis kwamen, toevallig getuige waren van een criminele afrekening, waarbij twee Maastrichtse mannen werden doodgeschoten. Keiharde misdadigers nemen geen risico, zo blijkt. Ook beide jongens werden zonder pardon geëxecuteerd.

TOINE VAN CORVEN

De viervoudige moord in de bossen vlakbij recreatieoord Beekse Bergen kent zijn weerga in Nederland niet. Dat criminelen elkaar afmaken is nog daaraan toen, maar dat ook twee onschuldige, als spontaan bekend staande knullen, zomaar worden doodgeschoten, maakt in Hilvarenbeek en ver daarbuiten grote indruk. Het drama bij villa Gendermonde op het landgoed 'De Blauwe Hoef' was gisteren het gesprek van de dag.

Over de toedracht wil de politie nog steeds weinig kwijt. Desondanks laat het gebeurde en wat daarop volgde, zich redelijk nauwkeurig reconstrueren. Donderdagavond, rond half elf: De broers zijn in hun witte Citroën AX op weg naar huis. Op het landgoed, vlakbij de villa, rijden ze over een bospad en zijn ze ongewild getuige van wat schering en inslag lijkt te worden in Noord-Brabant: een afrekening onder criminelen. De jongens zien kennelijk zoveel dat de gangsters besluiten te doen wat zelfs in maffiafilms zelden voorkomt, de getuigen liquideren.

Vrijdagochtend omstreeks kwart over negen: De ouders van Polle en Frank vragen zich af waarom hun zonen die nacht niet zijn thuisgekomen. Buiten vinden ze de AX en ze bellen de politie. Als die even later arriveert, hebben de ouders de gruwelijke ontdekking al gedaan. De jongens liggen, dood op hun buik, in de berm langs het bospad. Vermoord, naar al gauw blijkt. Even verderop liggen de lijken van twee mannen uit Maastricht. Alle vier blijken te zijn doodgeschoten.

De politie slaat groot alarm. De omgeving wordt met linten afgezet en er wordt een rechercheteam van 29 man geformeerd. Terwijl men daar nog mee bezig is, rijdt een donkerblauwe BMW door het bos. De inzittenden zijn een 37-jarige man uit Oisterwijk en een 28-jarige vrouw uit Tilburg. Ze kunnen voor hun aanwezigheid geen verklaring geven en worden direct aangehouden.

Politiewoordvoerder H. Beurskens beaamt dat het van plegers van een viervoudige moord op donderdagavond wel erg 'onhandig' zou zijn om reeds de volgende ochtend naar die plek terug te keren, maar kennelijk blijven de verklaringen van de twee rammelen. De politie laat hen althans niet gaan.

- Vervolg op pagina 4

Twee vermoorden waren bekenden van de politie

Vervolg van pagina 1

De twee dode Maastrichtenaren werden geïdentificeerd aan de hand van hun vingerafdrukken, nadat familie de politie op één van hen had geattendeerd. Dat hun vingerafdrukken in het politiebestand voorkomen, betekent dat beide mannen eerder met de politie in aanraking zijn geweest.

De twee zijn volgens Beurskens geen allochtonen. Dat gegeven is relevant, want afgelopen winter vond op het grondgebied van Goirle, maar vlakbij de plek waar de liquidaties plaatsvonden, ook al een criminele afrekening plaats. Het ging toen om een wraakactie in Turkse kring, waarbij één man werd vermoord. Twee daders zijn intussen opgespoord en veroordeeld. Een derde is voortvluchtig. Uit wat voor crimineel milieu de vermoorde mannen stamden, wil de politie niet zeggen.

De familie Taminiau-Enneking - vader succesvol zakenman, moeder nazaat van de bekende oud-burgemeester van Tilburg, Van de Mortel - is in de regio zeer gerespecteerd. Villa Gendermonde op landgoed De Blauwe Hoef is het voormalige jachthuis van de Van de Mortels. De vermoorde broers Polle en Frank, enthousiaste hockeyers, waren de middelsten uit het gezin van vier kinderen. De oudste zoon studeert in Amsterdam, een dochter zit nog op de basisschool. Het gezin is professionele hulp aangeboden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden