Analyse

Vermogende oudere in verpleeghuis kan hooguit hopen op verzachtende maatregelen

Vermogende oudere kan alleen maar hopen op verzachtende maatregelen. Beeld ANP

Toen vlak na het aantreden van het huidige VVD-PvdA-kabinet de gevolgen van de inkomensafhankelijke zorgpremie tot de VVD-achterban doordrongen, was de woede groot. PvdA-leider Diederik Samsom toonde zich genereus tegenover zijn coalitiepartner en die zorgpremie ging van tafel. Om te worden vervangen door nivellerende belastingmaatregelen.

Inmiddels is weer een ander deel van de Nederlandse bevolking in alle staten: de ouderen die in verpleeg- of verzorgingshuizen zijn opgenomen. Zij worden door een nieuwe eigen-bijdrageregeling gedwongen een deel van hun spaargeld of beleggingen op te eten.

Niet alleen ouderen worden getroffen overigens. Ook (verstandelijk) gehandicapten die opgenomen zijn in een instelling en die van hun ouders een kapitaaltje hebben meegekregen als appeltje voor de dorst. Zal het kabinet net als in het geval van de inkomensafhankelijke zorgpremie opnieuw slappe knieën krijgen en de nieuwe bijdrage-regeling snel vervangen door iets anders?

Henk Krol, wiens ouderenpartij 50Plus gestaag groeit in de peilingen van Maurice de Hond - het afgelopen weekeinde scoorde deze partij negen virtuele zetels, weer eentje meer dan de week daarvoor - zou niets liever zien. Dat ouderen met vermogen iets extra's bijdragen aan de oplopende kosten van de zorg: akkoord. Maar, zoals voorkomt, duizend euro meer per maand betalen, zodat er van het inkomen zelfs geen zak- en kleedgeld (zie kader) overblijft? Dat gaat hem veel te ver.

Als alternatief wierp hij vorige week tegenover Trouw op om de vermogensbelasting (die iedereen met vermogen vanaf een bepaalde grens moet betalen) ietsje te verhogen, bijvoorbeeld van 4 naar 4,2 procent. Dat is volgens hem al voldoende om de 200 miljoen euro extra binnen te halen die met de nieuwe eigen-bijdrageregeling is gemoeid.

Van Renske Leijten van de SP-fractie hoeft de nieuwe eigen-bijdrage-regeling niet in z'n geheel van tafel. Het zou al mooi zijn als het bedrag dat is vrijgesteld wordt verdubbeld. De vrijgestelde bedragen zijn nu 21.000 euro voor één persoon en 42.000 voor een stel. Ook vindt ze dat er iets moet gebeuren voor mensen die hun eigen huis niet kwijtraken, terwijl ze al wel in het verpleeghuis wonen. Dat huis wordt als eigen vermogen beschouwd en valt dus onder de bijdrage-regeling. Deze mensen moeten zelfs geld lenen om de eigen bijdrage te betalen.

Vermoedelijk doelde vicepremier Asscher op deze mensen, toen hij afgelopen vrijdag zei dat schrijnende gevallen zullen worden ontzien. Maar voor de rest lijkt het er allerminst op dat het kabinet de nieuwe bijdrage-regeling in z'n geheel van tafel haalt. Het principe dat eigen vermogen meetelt bij het vaststellen van de eigen bijdrage blijft recht overeind. Mensen met vermogen zijn nu eenmaal niet de meest kwetsbaren.

Terwijl er maatregelen op komst zijn die buitengewoon hard zullen uitpakken voor mensen die wel echt kwetsbaar zijn: enorme bezuinigingen op huishoudelijke hulp en begeleiding bijvoorbeeld. Als het kabinet bij nader inzien mensen met vermogen de hand boven het hoofd zou willen houden, is er voor die bezuinigingen al helemaal geen rechtvaardiging meer.

Waar gaat het precies om?
Tot 1 januari betaalden mensen in een verpleeg- of verzorgingshuis alleen een inkomensafhankelijke bijdrage. Wel hadden ze er recht op om voldoende kleed- en zakgeld over te houden: 290 euro per maand.

Sinds 1 januari wordt ook gekeken naar spaargeld en beleggingen voor het vaststellen van de eigen bijdrage. Daarvan moet 8 procent bij het inkomen worden opgeteld. Vanwege de vermogensbelasting moeten deze mensen daar bovenop nog eens 4 procent bij hun inkomen optellen. Totaal: 12 procent. Mensen met een klein inkomen, maar groot vermogen, houden zelfs geen kleed- en zakgeld meer over. Daarvoor moeten ze hun vermogen aanspreken. Zo'n 75.000 mensen in instellingen zouden door de nieuwe regeling worden getroffen. Hoe het precies zit, blijkt morgen, wanneer staatssecretaris Van Rijn Kamervragen hierover beantwoord moet hebben. Dan zal ook blijken of en welke verzachtende maatregelen hij in petto heeft. Zeer waarschijnlijk zal de Kamer deze week nog over de kwestie debatteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden