Vermoedens van misbruik werden keer op keer gemeld

Er waren veel meer signalen over mogelijk misbruik bij kinderdagverblijf het Hofnarretje dan tot nu toe bekend, blijkt uit het rapport van de commissie-Gunning.

In 2006 meldt een moeder zich bij de zedenpolitie nadat ze na een dag op de opvang rode uitslag tussen de benen van haar dochter opmerkt en het meisje verklaart dat 'de juf' haar op die plek heeft geknepen. Een GGD-arts onderzoekt het meisje en de zedenpolitie bekijkt de zaak, maar beiden constateren geen bewijs voor misbruik.

In 2008 bemoeien allerlei instanties zich met de melding van twee moeders die zeggen dat hun zonen op de kinderopvang naakt achter elkaar moesten gaan staan. De naam van Robert M. wordt genoemd. Volgens het rapport-Gunning zegt crèchedirecteur Drent snel dat er niets is gebeurd. Vervolgens komen onder meer de zedenpolitie, de GGD en het meldpunt voor kindermishandeling AMK in actie. Uiteindelijk ziet geen van hen reden tot vervolging. Een van deze twee moeders verklaart dat haar zoon na het voorgevallene ineens zijn eigen anus betastte. Deze melding bereikt wel de kinderopvangmedewerkers, maar niet de zedenpolitie. Vorig jaar, toen de zaak naar buitenkwam, verklaarde deze moeder dat kort nadat M. op Het Hofnarretje kwam werken, haar zoon tijdens het verschonen thuis op zijn anus wees en zei 'mama au au'. Deze mededeling is niet terug te vinden in de politiedossiers uit 2008.

Dit laatste incident is voor een oud-medewerker van de crèche reden om in 2009 te bellen met het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem. Ze heeft dan vernomen dat Robert M. een eigen crèche wil beginnen en meldt het incident aan deze tiplijn. Ze noemt wel de volledige naam van M. maar niet die van het Hofnarretje. Deze melding zal de Amsterdamse politie nooit bereiken.

Deze tipgever heeft eerder bij directeur Drent gerapporteerd dat M. tijdens het verschonen onoirbare dingen deed, maar ze voelt zich niet serieus genomen.

De commissie-Gunning constateert dat er in alle gevallen niet direct harde aanwijzingen voor misbruik waren. Ze hekelt wel het feit dat de zedenpolitie in 2008 niets hoorde van het jongetje dat zichzelf betastte. Albert Drent komt in het rapport naar voren als een crèchedirecteur die op dit punt intimideerde: hij nam het personeel niet serieus en dreigde ouders met een aanklacht voor smaad als ze naar de pers stappen met hun klachten. Hij gaf M. een positieve referentie mee, waarmee deze aan de slag kon op een volgend dagverblijf. Hij is volgens de commissie-Gunning de eerstverantwoordelijke. Maar de signalen op een rij zettende, constateert de commissie dat de betrokken instanties een kans hebben gemist om het misbruik eerder op te sporen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden