Vermiste vrienden worden na 44 jaar mogelijk toch gevonden dankzij nieuw onderzoek

Een foto van de band Nebula in 1974, waarin Piet Hölskens (links) drummer was. Hölskens verdween kort na het maken van de foto, samen met zijn vriend Hans Martens. Beeld Trouw

Het is bijna 44 jaar geleden dat de vrienden Hans Martens (20 jaar) en Piet Hölskens (21) uit Asten verdwenen. Vandaag gaat de politie in de gemeente Deurne op zoek naar hun lichamen en naar de auto van Piet, een rode Fiat Coupe 850 met kenteken 15-82-JF.

Op welke plaats de politie exact denkt de lichamen te vinden, wordt in de loop van de dag bekendgemaakt als de zoekactie al is begonnen.

Het is voor het eerst sinds de verdwijning van het tweetal op 16 maart 1974 dat de politie een grote zoekactie op touw zet. Dat er nu een locatie op het oog is, is te danken aan onderzoek van Judith Houben van het particuliere recherchebureau Centaur dat de voorbije twee jaar met veel getuigen heeft gesproken maar ook met de mogelijke dader. 

De politie gaat ervan uit dat de beide jongemannen door een misdrijf om het leven zijn gebracht. Voor de politie gaat het formeel echter niet om een moorddossier, maar om een vermissing. Voor moord is de zaak te oud. Alle moorden van voor 1988 zijn verjaard, zo is in 2006 afgesproken. In dat laatste jaar werd de verjaring van moorden gepleegd na 1988 afgeschaft.

Zekerheid

Voor de families van Martens en Hölskens komt er nu mogelijk een einde aan de vele jaren van slopende onzekerheid. De familie is zeer verheugd over de zoekactie. Jan Hölskens, de broer van Piet: “We weten dat de kans klein is dat er nog iets over is van de lichamen als ze hier al 44 jaar liggen. Maar de auto is hopelijk iets makkelijker te vinden. Als er straks een lege auto wordt gevonden of alleen maar het kenteken of een ander onderdeel van de auto van mijn broer dan is voor ons een zeer belangrijke vraag beantwoord en weten we dat we goed zitten. Dat maakt een einde aan veel onzekerheid voor ons.” 

Tekst loopt door onder de afbeelding

Hans Martens Beeld Trouw

Jan Hölskens en Riena Martens (de zuster van Hans) hopen dat er resten van de jongemannen worden gevonden. “Zo kunnen we eindelijk de belofte aan onze overleden ouders nakomen: onze broers begraven bij onze ouders.”

Terug naar 16 maart 1974. De twee vrienden bezoeken een aantal kroegen in de omgeving van Deurne, waaronder ZanziBar. Piets broer Jan is vermoedelijk de laatste die de beide mannen heeft gezien. Ze verlaten om drie uur ’s nachts het café. Waarheen? Tussen 1974 en 2012 wordt druk gespeculeerd. Het kan zijn dat de beide stratenmakers naar een plek zijn gelokt en daar van het leven zijn beroofd.

Getuige

In 2012 meldt zich uit eigen beweging een getuige bij de Criminele Inlichtingen Eenheid. Zijn boodschap is schokkend, de beide mannen zijn dood. Judith Houben van het ingeschakelde recherchebureau Centaur weet de naam van de mogelijke moordenaar te achterhalen. Ze heeft contact met hem en probeert hem, zonder succes overigens, over te halen een DNA-test te doen. Die test is nodig om te zien of het verhaal dat de CIE-getuige heeft verteld ook klopt. 

Het scenario dat nu heeft geleid tot een mogelijke vindplaats is dat Hans een geheime relatie had met de vrouw van een collega. Die collega zou achter de relatie zijn gekomen en vervolgens Hans met een aantrekkelijke deal naar een afgelegen plek hebben gelokt. Omdat Piet Hans vergezelde zou de collega ook Piet om het leven hebben gebracht.

Lees ook: De nabestaanden van Hans en Piet uit Asten zoeken na 43 jaar naar doorbraak in dubbele moordzaak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden