Vermiste Oekraïense activist zegt te zijn gemarteld

De mishandelde Oekraïense activist Boelatov in een ziekenhuis in Kiev.Beeld REUTERS

Een activist van de Oekraïense oppositie die sinds vorige week werd vermist, is gisteren zwaar mishandeld teruggevonden. Hij zegt dat onbekenden een deel van zijn oor hebben afgesneden en hem hebben gekruisigd.

De 35-jarige Dmitro Boelatov behoort tot Automaidan, een groep autobezitters die zich heeft aangesloten bij de protesten tegen president Viktor Janoekovitsj. Hij verdween 22 januari en werd gisteren in een bos buiten Kiev teruggevonden.

In een televisie-interview zei Boelatov dat zijn ontvoerders hem in elkaar hebben geslagen, een stuk van zijn oor hebben afgesneden en met een mes zijn gezicht hebben bewerkt.

Ook zegt hij te zijn gekruisigd. "Ze sloegen spijkers in mijn handen", vertelde Boelatov, die te zien was met een zwaargehavend gezicht en wonden aan zijn handen. "Er is geen plek op mijn lichaam die niet geslagen is. Godzijdank leef ik nog."

Boelatov is een van drie activisten wier verdwijning de afgelopen tijd grote ongerustheid wekte, vooral nadat een van hen, Joeri Verbitski, dood werd teruggevonden. Boelatov zei dat zijn ontvoerders een Russisch accent hadden, waarmee hij suggereerde dat zij afkomstig zouden kunnen zijn uit het oosten van Oekraïne, de machtsbasis van de omstreden president Viktor Janoekovitsj.

Diens dood en de mishandeling van Boelatov werden gisteren scherp veroordeeld door Catherine Ashton, buitenlandchef van de Europese Unie. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak van een "barbaarse handeling die onmiddellijk onderzocht moet worden".

De Verenigde Naties willen dat Oekraïne onderzoek gaat doen naar een aantal gevallen van doden en vermisten, de laatste tijd in de hoofdstad Kiev. VN-mensenrechtenchef Navi Pillay is geschokt door het aantal doden waarvan melding is gemaakt, zei haar woordvoerder.

"Die gevallen moeten onmiddellijk, onafhankelijk en grondig worden onderzocht. We roepen ook op tot een onderzoek naar meldingen van ontvoeringen en martelingen", aldus de VN-zegsman. Hij zei ook dat de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj de beperkingen moet opheffen voor demonstraties en de vrijheid van meningsuiting.

De massale demonstraties tegen de regering van president Janoekovitsj begonnen twee maanden geleden nadat hij besloot om een verdrag om de banden met de Europese Unie aan te halen op het laatste moment niet te ondertekenen. In plaats daarvan sloot Janoekovitsj een deal met grote buur Rusland, dat Oekraïne een grote lening beloofde van zo'n 11 miljard euro.

Veel pro-Europese Oekraïeners waren hier woedend over en begonnen steeds massaler te demonstreren in Kiev. De demonstraties zijn gaandeweg verbreed tot protesten tegen de repressieve en corrupte regering van Janoekovitsj. Demonstranten eisen het aftreden van de president, maar dat weigert de president.

Dmitro Boelatov (35)Beeld ap
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden