Vermiste kleuter gevonden bij sekte

Moeder nam meisje mee naar 'profetengroep' River of Glory op Grieks eiland Patmos

Een vierjarig Nederlands meisje dat sinds 23 juli vermist was, is afgelopen zaterdag teruggevonden door de Griekse politie. Toen het meisje, dat in Winterswijk bij een pleeggezin woonde, na een afspraak met haar moeder niet op tijd werd teruggebracht, sloegen de pleegouders alarm. De moeder had het meisje meegenomen naar het Griekse eiland Patmos, waar zij en de vader sinds begin dit jaar wonen.

De politie kwam het meisje op het spoor doordat haar vader, Barry Schutte, foto's van hen samen op Facebook plaatste. Schutte - die tegenwoordig door het leven gaat als Israël Immanuël - en zijn vrouw - die zich Ariël Petra noemt - zijn 'profeten' van de sekte River of Glory. Die naam verwijst naar 'de rivier van leven en zalving die uit Gods troon komt', aldus Schutte. Het Griekse eiland Patmos is de plek waar Johannes het bijbelboek Openbaringen schreef. De sekte gelooft dat ze naar die plek geroepen zijn omdat 'God gaat doorbreken' op het eiland.

Tot vorig jaar leefde de groep nog in het Gelderse Winterswijk. Daar hadden ze ongeveer vijftig volgelingen. Buurtbewoners klaagden over geluidsoverlast die door nachtelijke duivelsuitdrijvingen zou zijn veroorzaakt. Ook betaalde de groep geen belasting omdat 'God gediend moet worden en niet onze corrupte staat die wordt geleid door satanisten en illuminati'.

"Wij zijn een profetengroep", vertelt Schutte vanaf Patmos, "en in de Achterhoek zijn ze zo bekrompen dat ze iets wat ze niet begrijpen direct als sekte zien." De club staat onder leiding van de profetes Aquila Deborah, in het gewone leven Dorine Visser. Inmiddels is hun aantal teruggebracht tot vijf personen. "Om God te volgen moet je echt alles achterlaten", verklaart Schutte. "Maar weinigen hebben het volgehouden."

Het meisje was door de Jeugdbescherming in een pleeggezin geplaatst. Omdat de leden van River of Glory zich schuldig maken aan strafbare feiten, zei een woordvoerder in De Gelderlander, "was er geen sprake van een goede, veilige opvoedingsomgeving". Tot verontwaardiging van Schutte vindt de Jeugdbescherming hun gedachtegoed 'gevaarlijk'. "Je mag in Nederland wel abortus plegen, maar als ik mijn dochter opvoed zoals God dat van mij vraagt, wordt mijn kind me afgenomen."

Schutte gelooft dat zijn vrouw handelde in opdracht van God. "Ze had van God groen licht gekregen en de kans om onze dochter mee te nemen." Hij omschrijft hun gezin als 'gezond' en 'met veel liefde'.

"We hebben vier fantastische dagen met haar gehad", zegt Schutte. "Het enige wat we kunnen doen is stil blijven in Christus en op hem vertrouwen."

Jeugdbescherming heeft bevestigd dat het meisje in goede gezondheid verkeert en met haar pleegouders in een kindertehuis in Athene verblijft. De instantie heeft aangifte gedaan tegen de moeder, maar of ze vervolgd zal worden is niet zeker.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden