Review

Verminkt door de Grote Oorlog

' Dood van een soldaat' is een van die boeken die de thrillerhoek overstijgen. Er is wel een moord, een aantal moorden zelfs - alle het gevolg van de Eerste Wereldoorlog, een van de grootste moordpartijen uit de wereldgeschiedenis. Maar het verhaal gaat over veel meer.

Het speelt op het Vlaamse platteland, vlak na de oorlog. Overlevende militairen spoelen als wrakhout aan in hun dorp. Getraumatiseerd, gewond, verminkt. De oorlog is afgelopen, het leven totaal ontwricht.

Dat is het belangrijkste thema van het boek: de ontwrichting. Liefdes, familierelaties, eigenlijk zijn alle verhoudingen verstoord geraakt.

Dorpsdokter Sara Sondervorst ploetert zich een weg door de brokstukken. Ze voelt zich in de steek gelaten door haar jeugdliefde Alexander, die verminkt uit de oorlog is teruggekomen. Gehalveerd, zoals hij het zelf uitdrukt: hij mist twee benen en een arm. Sara's vader is tot haar grote verdriet bezweken aan de Spaanse griep. Haar begaafde broer Maurice is ratsgek teruggekeerd uit de loopgraven en eist al haar aandacht op.

Dan wordt er een lijk gevonden in het dorp. In het kielzog van veldwachter Van de Cauter gaat Sara op onderzoek uit. Ze ontdekken dat de vermoorde Julien, boerenarbeider en oorlogsveteraan, veel op zijn kerfstok en weinig vrienden overheeft .

Het boek schetst een mooi beeld van het Vlaamse plattelandsleven - de bittere armoede, de hiërarchische verhoudingen, een geschifte barones. De vrijgevochten Sara is een notabele en wordt daarom gerespecteerd, maar ook met argwaan bekeken door de bevolking.

Het verhaal wordt beurtelings verteld door Sara en Alexander, die elk hun eigen kijk hebben op de oorlog en op hun liefde. Beetje bij beetje ontvouwt zich de geschiedenis van alle hoofdpersonen. Jammer dat Spaey soms vervalt tot een snelle babbeltoon, die niet helemaal bij de beschreven tijd lijkt te passen. Maar het blijft een mooi debuut.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden