Vermijd rokers zonder vertoon van walging

null Beeld

Beste Beatrijs, mijn dochter is zes maanden zwanger. Een vriendin van haar is van plan om in de achtste maand een babyshower voor haar te organiseren en vroeg of ik als toekomstige oma wilde meehelpen.

Ik vind het leuk, alleen heb ik met een onderdeel moeite. Op de uitnodiging komt te staan dat er een bijdrage van 15 euro wordt verwacht. Ik vind dat niet prettig - het gaat om de gezelligheid en toch niet om de grote cadeaus? Zal ik deze vriendin afraden om geld te vragen of moet ik me er niet mee bemoeien?
Geld voor ongeborene

Beste Geld voor ongeborene,

Een babyshower is een Amerikaanse traditie, waarbij goede vriendinnen en (vrouwelijke) familieleden van de aanstaande moeder samenkomen kort voor de bevalling en (vaak forse) cadeautjes meenemen voor de baby. Het is een soort kraamfeest met hapjes en drankjes voordat de baby wordt geboren.

De consequentie hiervan is dat in Amerika geen duidelijke traditie van kraambezoek bestaat. Intimi komen wel langs natuurlijk, maar cadeautjes geven is er dan niet meer bij. Die hebben ze immers al bij de babyshower gegeven. In Nederland is kraambezoek een belangrijke traditie: mensen komen langs voor een half uurtje een-op-een-aandacht voor moeder en kind, ze brengen een passend cadeautje mee voor de baby en krijgen beschuit met muisjes.

Met het organiseren van een babyshower wordt er om dubbele aandacht gevraagd: vriendinnen moeten twee keer opdraven, zowel vlak voor als vlak na de geboorte. Genodigden worden geacht geld mee te nemen, wat betekent dat ze bij de kraamvisite met lege handen moeten komen aanzetten of (als ze dat niet leuk vinden) een tweede cadeautje moeten geven.

Al met al is het een nogal overdreven gedoe. De introductie van de babyshower in Nederland vormt een extra belasting in tijd en geld voor de sociale kring van de aanstaande moeder. Het is bovendien de vraag of uw dochter die op alle dagen loopt, wel zit te wachten op een feest te hare ere, terwijl die hele baby er nog niet is! Amerika kent vele leuke tradities, maar de babyshower met z'n ondertoon van geld uit de zak kloppen, verdient het niet om te worden geëxporteerd naar andere landen.

U kunt natuurlijk tegen de vriendin van uw dochter zeggen dat ze geen beroep moet doen op de genodigden om cadeaus of geld mee te brengen, maar dat is nu juist het hele punt van de babyshower! Schrap je de financiële bijdrage, dan houd je een wezenloze bijeenkomst over die net zo goed niet gehouden zou kunnen worden. U kunt beter uw toezegging om mee te helpen met de organisatie intrekken omdat u het bij nader inzien niet zo'n goed idee vindt. Mogelijk bloedt het initiatief dan vanzelf dood.

Beste Beatrijs,

Mijn leven lang heb ik een hekel aan rokers. Dat gevoel wordt versterkt wanneer ik in de tram of in de bus zit en er een roker naast mij komt zitten. Deze persoon heeft dan vaak net voor het instappen de laatste hijs uitgeblazen. Ik ben niet astmatisch, maar neig er in zo'n geval wel naar. Is er een manier waarop ik dit kan melden? Of moet ik het zo laten?

Aaargh!


Beste Aaargh,

Als er toevallig een roker (melaatse) naast u komt zitten in het openbaar vervoer, kunt u deze roker (melaatse) niet attenderen op zijn smerige gewoonte (afzichtelijke uiterlijk). Uw enige remedie voor ongerief bij de stank (aanblik) van betreffende persoon bestaat eruit om ergens anders te gaan zitten, bij voorkeur zonder vertoon van walging.

Beste Beatrijs,

Onlangs kregen wij een huwelijksaankondiging van goede vrienden met een uitnodiging voor de huwelijksplechtigheid om drie uur 's middags en een feest vanaf acht uur 's avonds. Een en ander speelt zich af aan het andere eind van het land (tweeënhalf uur rijden).

Het eerste wat ons opviel was het gat in het programma. Het diner is alleen voor familie. De uitnodiging ging vergezeld met een lijst van restaurants en hotels in de buurt waar wij konden reserveren voor het avondeten en overnachting. Later volgde een brief met aanwijzingen voor dress code, cadeausuggesties, de vraag om liedjes, sketches en andere huisvlijt.

Door al deze voorschriften en het ongastvrije programma is mijn aanvankelijke enthousiasme voor de bruiloft enigszins bekoeld. Alles lijkt erop gericht om het bruidspaar een onvergetelijke dag te bezorgen, terwijl de gasten er naar mijn gevoel bekaaid afkomen. Is dit de moderne manier van trouwen?

Bruiloft met hindernissen


Beste Bruiloft met hindernissen,

Een huwelijksviering met een zogenaamd gat in de dag, een periode waarin gasten op eigen kosten voor vertier en eten moeten zorgen, is een opzet die niet deugt.

U hebt gelijk: genodigden moeten niet urenlang het bos in worden gestuurd tot ze weer welkom zijn bij het volgende programmaonderdeel. En een beroep op creatieve bijdragen moet niet verplichtend maar vrijblijvend worden geformuleerd.

De uitnodiging had uitnodigender gekund, maar u kunt een en ander best zo plooien dat u minder het gevoel hebt om door hoepeltjes te moeten springen. Ga om te beginnen niet naar de plechtigheid zelf. Het enige wat daar gebeurt is dat twee mensen 'Ja' tegen elkaar zeggen en dat is op zichzelf niet zo vreselijk interessant. De ceremonie duurt vijf minuten en die kunt u gerust als facultatief beschouwen: wegblijven dus.

Dit maakt het al heel wat overzichtelijker. Nu hebt u alleen te maken met een feest. Als u het leuk vindt om erheen te gaan, gaat u erheen. U mag ervan uitgaan dat er gevarieerde hapjes worden geserveerd, dus u hoeft niet van tevoren uitgebreid te tafelen. U rijdt erheen in tweeënhalf uur, u brengt een paar uur op het feest door en u rijdt in tweeënhalf uur weer terug naar huis. Behalve de dress code, waar u uw best voor moet doen, en (een bijdrage aan) een cadeau hoeft u de andere suggesties niet te volgen als u daar geen puf voor hebt.

Restaurant en hotel hoeft u niet te reserveren, want u blijft niet overnachten. Als deze uitgeklede versie u nog te veel moeite is, slaat u de huwelijksuitnodiging beleefd af wegens dringende verplichtingen elders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden