Vermeende djihadronselaar: Ik heb geen last van de politie

De Nederlandse Turk Murat Ö, tegen wie aangifte is gedaan voor het ronselen van djihadstrijders, bevindt zich in Syrië.

De Nederlandse politie heeft aangekondigd bijeenkomsten van vermeende djihadstrijders te 'verstoren', maar Ö, die ook wel 'Ibrahim de Turk' wordt genoemd, is op dit moment buiten het bereik van agenten. Dat zegt Abou Moussa, de tweede man tegen wie aangifte is gedaan door ouders die vinden dat hij kinderen ronselt.

Moussa deed de uitspraak gisteren op de Nederlandstalige ultra-orthodoxe islamitische website DeWareReligie.

Deze week werd bekend dat de Nederlandse politie de activiteiten van beide mannen en van anderen openlijk dwarszit. Bij deze methode, ook wel 'verstoring' genoemd, worden verdachte personen hinderlijk door de politie gevolgd, aangehouden en ook thuis opgezocht.

Moussa ontkent dat hij hier last van heeft. "Ik ben in de afgelopen acht maanden misschien drie of vier keer aangehouden. Bijvoorbeeld omdat de spiegel van mijn auto eraf lag. Slechts één keer kan ik kwalificeren als hinderlijk. Van hinderlijk volgen, is dus absoluut geen sprake."

Moussa ontkent dat hij ronselt en zegt dat de politie dat weet, maar hem toch opzoekt om de Nederlandse samenleving te laten zien dat men toch iets doet. De politie heeft hem een keer kort thuis opgezocht, zegt Moussa.

Dat Ibrahim de Turk ongezien kon vertrekken naar Syrië, wijst er volgens hem ook op dat de politie beide vermeende ronselaars bepaald niet intensief in de gaten houdt.

Verstoring is een middel dat kritiek krijgt van sommige juristen, omdat er onvoldoende grond in de wet voor te vinden zou zijn. Eerder werden jongeren die banden hadden met de zogeheten Hofstadgroep lastiggevallen door de politie om terroristische activiteiten te voorkomen.

De bekendste leden van dat netwerk zijn Mohammed B., die Theo van Gogh vermoordde, en Samir A., die werd veroordeeld voor het plannen van een terroristische aanslag.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden