Vermeend: premie op beleggen in eco-woning

Van onze redactie economie ZEIST - Beleggers in duurzaam bouwen kunnen in de toekomst rekenen op een fiscaal aantrekkelijke maatregel. De beide staatssecretarissen Tommel (volkshuisvesting) en Vermeend (financiën) studeren momenteel op de criteria waaraan eco-wonigen en -kantoren dienen te voldoen om voor een fiscale vrijstelling in aanmerking te komen.

Vermeend maakte het plan gisteren bekend op een symposium in Zeist dat werd gehouden ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van de Triodosbank, de bank die ondermeer milieuvriendelijke projecten in de biologische landbouw financiert.

Sinds 1 januari van dit jaar zijn de rendementen die beleggers halen op hun deelname aan door de overheid goedgekeurde groene fondsen onbelast. Die fiscale vrijstelling is bedoeld om beleggen in milieuvriendelijke projecten in de landbouw, bosbouw, energie en in het landschap aantrekkelijker te maken. De meeste groene projecten genereren lagere rendementen dan andere beleggingen en dus vindt Vermeend dat er een premie moet worden gezet op 'groen beleggen'. Op basis van de eerste gunstige (re)acties uit de markt wil Vermeend de fiscale vrijstelling voor groene beleggingen ook doortrekken naar duurzaam bouwen. Ook in die sector worden lagere rendementen aangeboden aan beleggers dan in de rest van de markt.

Vermeend denkt dat met de fiscale maatregel duurzaam bouwen, waarbij milieuvriendelijke bouwmaterialen worden gebruikt en veel aandacht wordt besteed aan energiebesparingen, ook voor de belegger interessant wordt. Op de kapitaalmarkt krijgt de belegger ongeveer 6,6 procent rente. Op de milieumarkt moet genoegen worden genomen met de helft. Echter over de eerste inkomsten moet in de meeste gevallen 50 procent inkomstenbelasting worden betaald en in het tweede geval niet.

De Rabobank en Robeco hebben inmiddels een groenfonds met fiscale vrijstelling op de markt gebracht. De beide fondsen van de Triodosbank - Biogrond Beleggingsfonds en Het Windfonds - rekenen binnen afzienbare tijd zich ook te profileren als fondsen waarvoor de fiscale vrijstelling geldt.

Het Groenrente Fund van Rabo/Robeco haalde in een keer 450 miljoen gulden uit de markt. Dat had zelfs veel meer kunnen zijn, maar gebrek aan voldoende projecten noopte Rabo/Robeco ertoe om niet op de gehele vraag van beleggers in te gaan.

Volgens de directie van de Triodosbank is de koek nog lang niet verdeeld. Er hangt volgens directeur R. Blom nog zeker een bedrag van tussen de 1 en 2 miljard gulden boven de markt. Er is dus nog voldoende ruimte voor meerdere aanbieders van groenfondsen. De grote banken, ING en ABN Amro, zullen ongetwijfeld op korte termijn volgen en ook de Triodosbank maakte gisteren bekend dat zij het Groene Beleggingsfonds zullen lanceren.

Vermeend liet gisteren weten veel heil te zien in het inzetten van belastingmaatregelen om beleid te sturen. Zo is de in 1989 geïntroduceerde regeling Vervroegde Afschrijving voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen (Vamil) goed op gang gekomen. Sinds de inwerkingtreding is al voor 1,7 miljard aan milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen onder de Vamil-regeling aangeschaft. Dit jaar staat de teller op een half miljard gulden en dat bedrag zal volgens Vermeend oplopen naar 800 miljoen gulden. Ook producenten reageren op de regeling. De lijst met inmiddels 400 bedrijfsmiddelen die voor de gunstige afschrijvingsregeling in aanmerking komen, wordt dan ook uitgebreid.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden