Vermalen mobiele telefoons geven kinderen jaar te eten

De oude mobieltjes die thuis in een la liggen hebben nog waarde. Een bedrijfje in Bergschenhoek repareert ze of haalt ze uit elkaar. De opbrengst wordt voor een deel aan een goed doel besteed.

BERGSCHENHOEK - Op het industrieterrein in Bergschenhoek is de loods inmiddels propvol. Een grote berg postzakken en honderden opgestapelde dozen vullen de hal. In een hoek staan twee tafels waar medewerkers van het bedrijfje Recell druk bezig zijn mobiele telefoontjes te sorteren. Sinds vier weken is het recyclebedrijf in Bergschenhoek gevestigd.

,,Anderhalf jaar geleden zijn we begonnen'', vertelt Henny van Dort, oprichter van Recell die al een tijd in de recyclesector zit. Op zakenreis in Amerika las Van Dort een artikel over het hergebruiken van oude mobiele telefoons. ,,Ik kreeg het idee om ook in Nederland zoiets op te zetten en na een uitgebreid marktonderzoek besloot ik het te doen.''

De volgende vraag was hoe de Nederlander te overtuigen is om zijn oude telefoontje in te leveren. ,,Om dit probleem op te lossen wilde ik het recycleproces koppelen aan een goed doel.'' De winkelketen Bruna, sponsor van het Duchenne Parents fonds, was een goede partner. In de Bruna winkels liggen sindsdien enveloppen waarmee klanten hun oude mobieltje kunnen opsturen. Van de opbrengsten van het gerecyclede telefoontje gaat vervolgens een deel naar het fonds voor kinderen met de spierziekte Duchenne.

Henny van Dort: ,,Samen met TPG en Tell-Me, aanbieder van mobiele telefonie en andere communicatiemiddelen, hebben we eenzelfde project opgestart als met Bruna.'' Dit keer gaat een deel van de opbrengst naar het World Food Program van de Verenigde Naties. Op de website van Tell-Me is te zien hoeveel mobieltjes tot nu toe zijn ingeleverd en hoeveel kinderen daarmee een jaar verzekerd zijn van eten.

De drie partners van het bedrijf en zon tien tot vijftien werknemers draaien ploegendiensten om de grote hoeveelheid mobieltjes weg te werken. Een Recell-medewerker legt het proces uit: ,,Allereerst maken we een selectie tussen mobieltjes die niet meer te redden zijn en voor hergebruik geschikte telefoontjes. De afgekeurde mobieltjes gaan rechtstreeks naar een recyclebedrijf in Eindhoven. Daar worden ze vermalen tot kleine deeltjes die, na ze te scheiden op soort, klaar zijn voor hergebruik. De andere mobieltjes repareren we, waarna ze klaar zijn voor de verkoop. De overgebleven batterijen sturen we op naar de Stichting Batterij (Stibat).''

Wie een hergebruikt mobieltje wil kopen, moet uitwijken naar Oost-Europa, Azië of Zuid-Amerika. ,,De Nederlander wil tegenwoordig een mobieltje met kleuren, leuke deuntjes en een flitsend uiterlijk. In de landen waar wij aan leveren, zijn de inwoners al lang blij dat ze met elkaar kunnen communiceren. Soms heeft een land niet eens een vast telefoonnetwerk'', legt de oprichter uit.

De huidige projecten hebben al heel wat mobieltjes opgeleverd. Met het World Food project zijn binnen een week al zo'n 31000 ingeleverd. ,,Ons streven is om uiteindelijk 100000 mobieltjes te verwerken'', zegt Henny van Dort. Op lange termijn wil Van Dort de inname van mobieltjes degelijk geregeld hebben. ,,In principe zou ik eenzelfde systeem willen hebben als met glas, papier en afval.'' Wie weet vinden we binnenkort naast de glasbak de mobielbak.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden