Verloren gewaande bijbel komt thuis

Gerhard Bakker is in zijn nopjes. Vijftien jaar geleden werd ingebroken in het kantoor van zijn Stichting Alde Fryske Tsjerken te Leeuwarden, die 46 kerken in Friesland beheert. Een geldkistje werd ontvreemd, en twee bijzondere kanselbijbels. Een daarvan is nu teruggevonden, en werd vorige week door de politie afgeleverd in Leeuwarden.

En dat is niet zo maar een bijbel, maar een rijk met zilverwerk versierde kanselbijbel, uitgegeven in 1714 te Dordrecht, in bezit van de kerk te Britsum, en destijds voor 10.000 gulden verzekerd. "Er was in die periode een golf van kerkdiefstallen. Omdat kerken lastig te beveiligen zijn, lagen deze bijbels in het kantoor", vertelt stichtingsdirecteur Bakker. Er werd aangifte gedaan, de bijbel kwam terecht in het politiesysteem van ontvreemde kunst, maar er werd nooit meer wat vernomen.

Totdat een oplettende tipgever de bijbel aantrof in een veilingcatalogus. Het Alkmaarse veilinghuis weigerde in eerste instantie af te zien van de verkoop. Na inmenging van een advocaat nam de recherche de bijbel in beslag, en stelde vast dat het inderdaad die authentieke Britsummer bijbel was. "De man die hem ter veiling had aangeboden, verklaarde dat zijn overleden vader hem tien jaar geleden had gekocht. Het bonnetje is niet gevonden." De officier van justitie verzocht de betrokkenen tot een schikking te komen; over het akkoord wil Bakker verder niet uitweiden. De bijbel zal niet terugkeren op de kansel, zegt Bakker. "Door krimp en kerkfusie wordt er weinig meer gepreekt in onze kerken. Hij is nu veilig opgeborgen, maar het Fries Museum neemt hem mogelijk in bruikleen. De bijbel is ooit aan de kerk van Britsum geschonken door de families Burmania en Van Eysinga, wier familiewapens in het zilver zijn gegraveerd. Gemme Laes van Burmania en Foeck van Eysinga woonden in Britsum." Het Fries Museum heeft een portret van dit echtpaar, en had zelf een bod op de veiling willen uitbrengen. "Het zou natuurlijk prachtig zijn als die bijbel bij het echtpaar te bezichtigen is."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden