’Verloren culturen’ kenden nooit misdaad of onrecht

De Inca-leer van Marie Louise Ambrosius (zie hiernaast) heeft een typisch, ook bij andere ’geheime leren’ terugkomend patroon – een gegeven dat aanhangers wellicht opvatten als bevestiging van authenticiteit, maar wat ook te zien is als een langs clichés lopende verhaallijn die deze vorm van new-agemythologie tegenwoordig aantrekkelijk maakt.

Allereerst is er de ideale cultuur waaruit geheime kennis afkomstig is. Zo was er in de cultuur van de Inca’s, voordat die verwoest werd door de Spaanse barbaren, geen misdaad, geen onrecht en ook geen ongelijkheid, schrijft Ambrosius.

De ook in Latijns-Amerika wonende Maya’s beschikten over kennis die we zelfs tegenwoordig niet in huis hebben, stelt Maya-kenner Peter Toonen in zijn onlangs uitgekomen boek ’Het einde van de gestolen tijd’. Niet alleen kenden ze planeten die wij nog niet erg lang kennen, maar ook „was het hun missie onze planeet te laten synchroniseren met de rest van het zonnestelsel en de Melkweg’’.

Het idee van een perfecte cultuur, die ver vooruitliep op de onze, bestaat ook in het Oosten. Veel hindoes geloven in een gouden tijdperk waarin de mensen als goden waren. Voor sommige sekten binnen het hindoeïsme, zoals de ook in Nederland bekende brahma kumaris, is dit idee van groot belang. In de gouden tijd was er een samenleving, waarbinnen de ’zuivere zielen’ in ’hiërarchische harmonie’ samenleefden.

In het Westen kennen we behalve het bijbelse paradijs dat slechts twee inwoners telde, de mythische beschaving van Atlantis.

In het cultboek ’De dageraad der magiërs’ (1960) werkten L. Pauwels en J. Bergier het uit. Atlanticiden kenden zelfs niet-materiële versies van televisie en computers en kernenergie, en gingen er, anders dan wij, wél goed mee om.

Overeenkomstig in de verschillende mythen is de idealisering van de oude tijd. Wijze koningen en dynastieën regeerden over hun hiërarchische maatschappijen waarin onderdanen zichzelf wegcijferend zouden schikken. Had een Amnesty International er werkelijk niets te zoeken?

Met alle perfecte culturen loopt het in de mythen uiteindelijk slecht af. Of gewelddadige Spanjaarden maakten er een eind aan, of het verval kwam van binnenuit. De hindoeïstische gouden zielen vergaten gewoon dat ze van goud waren, en verkleurden achtereenvolgens in zilver, koper en het ijzer van onze tegenwoordige ontaarde ziel. Atlantis verdronk toen de Atlantische Oceaan het bruutweg overstroomde, volgens sommigen als gevolg van een atoomoorlog.

Maar daarmee houden de mythen niet op. Enkele Atlanticiden konden ontsnappen. In de verborgenheid levende Inca- en Maya-meesters gaven hun oude kennis stiekem van generatie op generatie door. En in de huidige ijzeren tijd van het hindoeïsme heb je de diamanten zielen, die zich bewust zijn van hun situatie, en die de voorhoede vormen van een renaissance van de gouden tijd.

Het herleven van de gouden tijd is een vast kenmerk van dit type mythologie. De nieuwe tijd zal steevast niet pas over honderden of duizenden jaren aanbreken, maar juist in onze tijd. Sommigen laten zich niet precies uit over het wanneer, anderen wel. Zo stelt Marie Louise Ambrosius dat er op 1 augustus 2012 een verlicht paar zal opstaan dat onze wereld zal transformeren. „Niet plotseling een totale planetaire bewustzijnsvernieuwing, maar een procesmatige verandering.’’ Peter Toonen weet dat volgens de oude Maya’s op 21 december 2012 de nieuwe tijd aanbreekt.

Cruciaal in het aanbreken van de nieuwe tijd is dat de geheime kennis tegenwoordig niet meer geheim is, maar voor iedereen toegankelijk. Geheime kennis én de mogelijkheid om tot de voorhoede te behoren zijn gedemocratiseerd. Naar vrije keuze kan nu iedereen beslissen om zich de oude, hogere kennis eigen te maken, zich in te wijden, en zo voorloper en wegbereider te worden van de Nieuwe Tijd. Zegt het voort.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden