Verliezer Haase is wel de morele winnaar in Parijs

Roland garros Robin Haase heeft een nare tijd achter de rug, maar hij ziet sportief nog zeker perspectief.

FRED BUDDENBERG

Het zijn verwarrende tijden voor tennisser Robin Haase, de perfectionist die zich volledig op zijn carrière wil concentreren, terwijl zijn ex-coach Mark de J. al ruim twee maanden in de cel zit als verdachte van de moord op zakenman Koen Everink. Dat schuurt. Vlak voor het restant van zijn partij op Roland Garros tegen Jack Sock wordt Haase nog door iemand aangesproken over de zware tijd die achter hem ligt.

Hij staat die persoon toch even te woord, terwijl hij in zijn hoofd vooral bezig is met de vraag hoe hij in de nog resterende vijfde set Sock kan verslaan. Dat lukt uiteindelijk niet. De Amerikaan die zijn tegenstander voortdurend provoceert, wint de partij die zondag vanwege regen na vier sets werd gestaakt met 6-3, 7-5, 3-6, 6-7 (3) en 6-2. Haase bedankt het publiek, Sock stapt onder luid boegeroep van de baan.

Sock staat niet bekend als iemand die tennist om vrienden te maken - en die maakt hij ook niet. Met luid geschreeuw en bijna dreigende blikken probeert hij zijn opponent te intimideren. Bij het wisselen van baanhelft staart hij Haase van dichtbij indringend aan. Zo van: 'wat moet je nou eigenlijk'. Haase probeert verhaal te halen bij de umpire, maar die grijpt niet in. Na het laatste punt drukt Sock de wijsvinger tegen zijn mond. Maar de toeschouwers zwijgen niet en fluiten hem uit. Op kousevoeten verlaat Sock de baan.

Het onsportieve gedrag van Sock staat niet op zich. Vorig jaar kreeg de huidige nummer 25 van de wereld op Wimbledon een boete van 2.500 dollar nadat hij de bal hard in de richting sloeg van luidruchtige Australische fans van zijn tegenstander Samuel Groth. Na de partij tegen Haase zegt Sock zich van geen kwaad bewust te zijn. Haase: "Dat zegt alles over hem."

De Nederlander verlaat als morele winnaar de baan, al is hij realist genoeg om te weten dat hij daar weinig tot niets voor koopt. "Ik heb mij niet laten afleiden door zijn gedrag, ik heb alles gegeven, ik heb goed gespeeld, maar niet gewonnen", zegt de 29-jarige Hagenaar. "En daar baal ik ontzettend van." Hij wil verder weinig woorden vuilmaken aan het wangedrag van Sock, maar hij vindt wel dat de umpire had moeten ingrijpen.

Na de arrestatie van zijn toenmalige coach De J. ('Daar kreeg ik wel een opdoffer van') probeert Haase het gewone (tennis)leven weer op te pakken. "Vooral in de eerste twee, drie weken was het een moeilijke en nare periode", zegt Haase op zijn bekende bedachtzame toon. "Nu zijn we een paar maanden verder en is er weer een andere situatie."

undefined

Rust in het hoofd

Op zoek naar rust in het hoofd en zijn omgeving, werkte Haase de afgelopen maanden met coaches bij wie hij zich goed voelde. Op Roland Garros sloot hij een periode af waarin hij werkte met Raymond Knaap, Jos Koemans en Kristie Boogert. De oud-speelster en televisiecommentator zat deze maand in Nice en Parijs als coach op de bank.

"Ik heb met alle drie heel prettig gewerkt", zegt Haase, "maar ik ben op zoek naar iemand die fulltime met mij kan werken. Om verschillende redenen zijn Raymond, Jos en Kristie geen optie. Ik ben nog niet klaar met mijn carrière. Ik ben fit en nog niet op een leeftijd dat het einde in zicht is. Ik investeer veel in mijn carrière en dan kan ik niet blij zijn met iemand die maar vijftien weken per jaar met mij kan werken."

Op weg naar het grasseizoen zal Haase het waarschijnlijk even doen zonder coach, misschien schakelt hij zijn vader wel weer in. Die was er ook bij in Boekarest waar hij met de kwartfinales zijn beste prestatie van dit jaar boekte. Maar de zoektocht naar een coach gaat door. "Al het geld dat ik verdien investeer ik in mijn sport, bijvoorbeeld in een fysiotherapeut. Allemaal in de hoop om beter te worden, want daar gaat het om."

undefined

wawrinka komt met de schrik vrij

Titelverdediger Stan Wawrinka moest gisteren vol aan de bak in zijn partij uit de eerste ronde tegen Lukas Rosol. De Zwitser, afgelopen zaterdag nog winnaar in Genève, zegevierde pas na vijf sets.

Ook Andy Murray kende een stroeve start. Hij verloor de eerste twee sets van Radek Stepanek. Nadat Murray de derde set had gewonnen en in de vierde leidde met 4-2, werd de partij vanwege duisternis gestaakt.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden