Verliezen voor scheepsbouwers Zuid-Korea

De financiële crisis zorgt voor toenemende problemen bij Zuid-Koreaanse bouwers van schepen. De schulden lopen snel op, terwijl de vraag juist sterk afneemt.

Van onze redactie economie

Voor Zuid-Koreaanse scheepsbouwers, de grootste ter wereld, komt de crisis op de financiële markten als een verrassing. Het raakt hen harder dan eerder werd gedacht. Nog geen jaar geleden zagen de bouwers van schepen gouden bergen. De toenemende vraag naar grondstoffen vanuit China, voor een groot deel over zee vervoerd, zorgde voor behoefte aan nieuwe schepen.

De topman van STX Corp, een scheepsbouwer in Zuid-Korea, zag het een jaar geleden nog rooskleurig in. De financiële crisis zou zich in zijn ogen concentreren in de ontwikkelde landen. „De problemen voor de scheepsbouwers in Azië zijn gering”, zei hij destijds.

Maar niets is minder waar. De grootste scheepsbouwers van Zuid-Korea – Hyundai Heavy Industries, Samsung Heavy en Daewoo Shipbuilding & Marine, goed voor 41 procent van de wereldwijde scheepsbouw – verkeren in ernstige problemen. Hyundai verloor dit jaar 1,5 miljard dollar, zo’n 35 procent van de omzet. En dat zijn dan nog de cijfers van eind juni, voordat de financiële crisis zich in alle hevigheid ontpopte.

Samsung en Daewoo zagen hun omzet met de helft teruglopen. De enorme verliezen hebben vooral te maken met de waarde van de Koreaanse munt, de won, die sinds begin van dit jaar met zo’n 30 procent is gedaald ten opzichte van de dollar. Dat heeft vervelende gevolgen voor de bouwers van schepen omdat zij hun uitstaande leningen terug moeten betalen in dollars.

De problemen in de financiële sector van Zuid-Korea brengt voor velen een déjà-vugevoel met zich mee. Het land was tijdens de Azië-crisis van 1997-1998 een van de zwaarst getroffen landen in de regio. Destijds schoot het Internationaal Monetair Fonds (IMF) het land te hulp. Nu is het de Zuid-Koreaanse regering die de bankensector van de ondergang redt. Het steekt omgerekend 100 miljard dollar in de bankensector, waarvan 30 miljard wordt uitgekeerd in dollars. Dit omdat banken kampen met grote dollartekorten.

Net als in de VS hebben Zuid-Koreaanse bedrijven en consumenten veel schulden doordat ze jarenlang op te grote voet geleefd hebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden