Verlieslijdend NAC denkt over vijf jaar weer gezond te zijn

breda – Voetbalclub NAC heeft het afgelopen seizoen een verlies van 4,2 miljoen euro geleden. Dat is ruim 1 miljoen meer dan de club had verwacht. Dat heeft de Bredase voetbalclub gisteren bekendgemaakt.

Door het verlies heeft de club nu een negatief eigen vermogen van 3,6 miljoen euro, terwijl de club vorig jaar nog 600.000 euro in de plus stond. Het verlies komt voor een groot deel doordat de club te gretig was met aankopen. NAC gaf in totaal 1,7 miljoen euro meer uit aan spelers dan begroot.

Daarnaast kreeg de club vier ton minder aan tv-geld dan verwacht en vielen de wedstrijdkosten, met name door de extra beveiliging en reiskosten, bijna een half miljoen hoger uit dan begroot.

NAC begon het voetbalseizoen met een minpunt omdat de club te laat was met een betaling aan het pensioenfonds voor profvoetballers.

Bestuursvoorzitter Willem van der Hoeven stapte vanwege de slechte prognose al in juni op bij de club. Zijn taken zijn overgenomen door Bas van Bavel. Hij verwacht dat de club binnen vijf jaar weer financieel gezond is.

Onder leiding van Van Bavel is de spelersgroep daarom teruggebracht van 31 naar 22, is er fors bespaard op salarissen en heeft de selectie genoegen genomen met een verlaging van de wedstrijdpremies. „Daarmee besparen we al 2,5 miljoen euro”, laat van Bavel weten. „Dat is keihard nodig om onze liquiditeitspositie te verbeteren. Mede hierdoor hopen we binnen vijf jaar weer gezond te worden.” De bestuursvoorzitter verwacht geen maatregelen van de Nederlandse voetbalbond. „Onze licentie is gewoon rond.”

Om het verlies verder op te vangen is de club een aantal leningen aangegaan bij sponsors. „Sommigen doen dat zelfs zonder rente te vragen, anderen tegen een redelijk bedrag. Deze mensen hebben er geen belang bij om over de rug van NAC geld te verdienen.

Van Bavel wil daarnaast niet dat de club in handen van één iemand komt. „We hebben er niet aan gedacht om de club te verkopen, zoals recentelijk is gebeurd”, verwijst hij naar Vitesse, dat door de Georgische zakenman Merab Zjordania werd overgenomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden