Verlies PVV in buitenlandse media: 'Nederlaag voor rechtse populisten'

PVV-leider Geert Wilders knipt voor het Europees Parlement een ster uit de Europese vlag Beeld ANP
PVV-leider Geert Wilders knipt voor het Europees Parlement een ster uit de Europese vlagBeeld ANP

Het in de polls voorspelde verlies van de PVV bij de Europese verkiezingen domineert de internationale berichtgeving over de Europese verkiezingen in Nederland.

De toonaangevende zakenkrant Wall Street Journal ziet in de teruggang een mogelijk klap voor eurosceptische partijen in heel Europa die wilden profiteren van de economische problemen en grote winst wilden boeken. De Washington Post voert persbureau AP op dat spreekt van een 'schokverlies voor de Nederlandse eurosceptici'.

De Britse Daily Telegraph omschrijft het verlies van Wilders als wonderbaarlijke ommekeer in de verwachtingen. 'De extreem-rechtse anti-islam leider volgt met 12,2 procent van de stemmen alle gevestigde pro-EU partijen.' Aandacht heeft de krant ook voor de bijeenkomst van de PVV gisteravond. Zijn aanhangers kwamen gekleed in 'Wilders Akbar' voetbalshirts, een provocatieve actie op basis van de islamitische uitroep 'Allahu Akbar' (God is groot), aldus The Telegraph. Euronews kopt dat de anti-Europese droom van Wilders aan diggelen is geslagen.

'Bitter echec'
Duitse media focussen ook op het verrassende verlies van Wilders. Hij heeft zich volgens de Süddeutsche Zeitung duidelijk 'verrekend'. N-TV kopt 'Verrassing in Nederland: Geert Wilders verliest bij Europese Verkiezingen'. 'Nederlaag voor rechtse populisten in Nederland', kopt de Duitse krant Die Welt.

In Franstalige media is de teneur al niet anders. Het Belgische Le Soir ziet een 'bitter echec' voor Wilders. De Franse krant Le Monde spreekt van 'een grote tegenslag' voor de PVV-leider. De krant heeft een portret van Wilders gemaakt met de kop: Geert Wilders, van het liberalisme naar het extremisme.

De Irish Times is een van de kranten die alvast vooruitblikt en voorziet mogelijke problemen voor de vorming van een anti-Europese fractie door het verlies. 'De exitpoll ondermijnt wijdverbreide voorspellingen van een ommezwaai naar eurosceptische partijen dit weekeinde. Het resultaat van de PVV kan ook gevolgen hebben voor de vorming van politieke groepen in het komende Parlement', aldus de krant.

'Nederland verbant eurosceptici van Wilders naar derde plaats', schrijft het Spaanse persbureau EFE. Het Britse persbureau Reuters noemt de derde plaats van de PVV 'een onverwachte nederlaag' voor Wilders 'die in de peilingen maanden aan de leiding lag'.

PVV'ers Fleur Agema en Leon de Jong kijken naar de exitpolls van de verkiezingen voor het Europees Parlement in Cafe Nelson. Beeld anp
PVV'ers Fleur Agema en Leon de Jong kijken naar de exitpolls van de verkiezingen voor het Europees Parlement in Cafe Nelson.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden