'Verlies op WK slecht voor beurskoersen'

Franse supporters tijdens het WK Voetbal in 2010 in Zuid-Afrika Beeld ANP
Franse supporters tijdens het WK Voetbal in 2010 in Zuid-AfrikaBeeld ANP

De dreigende uitschakeling van een nationaal team op het WK voetbal kan een negatief effect hebben op de aandelenkoersen in het betreffende land. Dat concluderen onderzoekers van De Nederlandsche Bank (DNB) in een dinsdag gepubliceerd onderzoek.

De onderzoekers namen de beurshandel in Italië en Frankrijk onder de loep tijdens de wedstrijden waarin beide landen werden uitgeschakeld op het WK van 2010. Daaruit bleek volgens hen dat de dreigende uitschakeling zorgde voor aanmerkelijk lagere koersen, waarbij de verschillen opliepen al naar gelang de kansen op overleving slonken.

Beide onderzochte wedstrijden speelden zich in ieder geval deels af tijdens de handelsuren van de nationale aandelenbeurzen. Om het effect van de wedstrijden op de koersen goed in te schatten richtten de onderzoekers zich op het aandeel STMicroelectonics (STM), dat zowel in Parijs als Milaan een beursnotering heeft. Tijdens de wedstrijd, die Frankrijk de kop kostte, deed STM het slechter in Parijs dan in Milaan. Gedurende de wedstrijd waarin Italië naar huis werd gestuurd, was de koersontwikkeling andersom.

Volgens de onderzoekers toont het experiment nog maar eens aan dat emoties irrationele effecten kunnen hebben op de financiële markten. Om de uitkomsten te staven werd de handel tijdens de wedstrijden afgezet tegen die op andere dagen en werd een controle-experiment uitgevoerd.

Eerder onderzoek van economen toonde al aan dat slechte resultaten tijdens een WK voetbal de volgende dag tot lagere beurskoersen kunnen leiden. Tijdens het komende WK in Brazilië worden alle wedstrijden na sluiting van de Europese beurzen gespeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden