Verlies in Afghanistan is nu eenmaal geen optie

Vertrekken uit Afghanistan is geen optie, legt Time uit (Trouw) Beeld
Vertrekken uit Afghanistan is geen optie, legt Time uit (Trouw)

De Amerikaanse president Barack Obama zal wel teleurgesteld zijn, denkt The Economist. Enkele uren voordat hij zijn visioen van een kernwapenvrije planeet aan de wereld presenteerde, lanceerde Noord-Korea zijn lange-afstandsraket. Die schiet volgens Noord-Korea revolutionaire liederen de ruimte in, maar is volgens anderen ook prima geschikt om een kernbom een eind in de richting van de Amerikaanse staat Alaska schieten.

Een domper voor Obama dus, maar wat erger is: in de VN-Veiligheidsraad kwam het niet eens tot een veroordeling, omdat China en Rusland Kim Jong-il best een ruimtevaartprogramma gunnen.

De Amerikaanse president erkent het zelf ook; een kernwapenvrije wereld zal hij vast niet meer meemaken. Dus heeft die visionaire Obama niet gewoon mooie praatjes?, vraagt het tijdschrift zich af. Niet helemaal, beantwoordt het blad de eigen vraag: kernwapenreductie is ook al mooi meegenomen.

En daar liggen kansen. De VS en Rusland zijn bereid verder in hun voorraad kernwapens te snijden. Bovendien biedt de komende evaluatie van het non-proliferatieverdrag kansen om het rafelende verdrag nieuw leven in te blazen.

Maar Obama’s ambitie gaat verder. Hij wil het verbod op nucleaire proeven, dat in 1996 al door de VN werd opgesteld maar nog door negen landen geratificeerd moet worden, door het Congres loodsen. Hier ziet The Economist toch wel problemen: China ratificeert het verbod vast wel als de VS dat ook doen, maar wat te denken van Pakistan? Dat zal het nooit goedkeuren zolang India dat niet ook doet. Bovendien zijn dan ook Noord-Korea en Israël nog niet akkoord. Nee, een kernwapenvrije wereld wordt een kwestie van decennia, concludeert het blad.

Geduld dus, en daar zullen de VS veel van moeten hebben. De analyse van Time over de oorlog in Afghanistan, belooft namelijk ook geen snelle afloop. Het winnen van de sympathie van de bevolking duurt nu eenmaal lang.

Toch geeft Time meer handvatten om een verliespartij te voorkomen dan het welbekende winnen van de ’hearts and minds’: de Afghanen hebben een regering nodig die ze vertrouwen, en een leger dat ze beschermen kan. Dat heeft die visionaire Obama die we van The Economist kennen natuurlijk ook bedacht. Zo stuurde hij onlangs 4000 extra trainers en mentors die het leger op moeten leiden.

Gelukkig heeft Time meer te bieden. „Het is niet genoeg om de harten en hoofden van de bevolking te winnen, we moeten ook hun magen vullen.” De redenatie is als volgt: slechts een fractie van de opstandelingen strijdt om religieuze redenen. De rest zijn gewone, arme dorpelingen die geen betere optie hebben. Zij vechten dus voor geld. Als ze banen zouden hebben, dan zouden ze stoppen met vechten. Zo simpel is het.

Maar waarom is gewoon vertrekken en Afghanistan aan zijn lot overlaten geen optie? Vanwege het onstabiele buurland Pakistan. Als dat een gematigde islamitische regering in Afghanistan ziet, plaatst dat de Amerikaanse inspanningen daar in een positiever voetlicht. Dat neemt de Pasjtoenopstand de wind uit de zeilen, en zo kan de centrale regering overeind blijven. Belangrijk, want jawel: Pakistan heeft de atoombom.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden