Verlies grote Duitse partijen Groenen en lokale partijen winnen in Sleeswijk-Holstein

Van onze correspondent BERLIJN - Bij de gemeenteraadverkiezingen in de Noordduitse deelstaat Sleeswijk-Holstein hebben de grote partijen SPD en CDU forse verliezen geleden. Verlies was er ook voor de liberale FDP.

Winnaars waren vooral de Groenen en de lokale kiesverenigingen. In het Duitse superverkiezingsjaar waarin negentien stembusronden moeten worden afgewerkt, wordt de uitslag van Sleeswijk-Holstein - ondanks lokale elementen - gezien als een signaal aan de politiek in Bonn.

Vergeleken met de uitslag van de landdag-verkiezingen in Nedersaksen vorige week is dat signaal echter iets anders uitgevallen. Konden de sociaal-democraten in Nedersaksen dankzij de uitstraling van minister-president Gerhard Schroder hun leidende positie behouden, in Sleeswijk-Holstein zat ook de SPD aan de zijde waar de klappen vielen. In de stad Kiel - de stad van oud-SPD-partijvoorzitter Bjorn Engholm die wegens de naweeen van de Barschel-affaire moest aftreden - verloor de SPD zelfs twaalf procent.

Dat de kiezers de traditionele partijen de rug toekeerden had echter ook met regionale belangen te maken, zo bewijst de winst van vele lokale partijen en de opkomst van de Groenen die in het eerder genoemde Kiel vijftien procent van de stemmen haalden. Lokale thema's - milieuproblemen, groenvoorzieningen, de heffing op vuilnis, crecheplaatsen - waren vooral door de Groenen succesvol in het programma opgenomen. De uitslag in Sleeswijk-Holstein luidde in cijfers uitgedrukt als volgt (tussen haakjes winst of verlies ten opzichte van vorige verkiezingen in 1990): de SPD blijft grootste partij met 38,7 procent (4,2), de CDU behaalde 37,6 procent (-3,7), de FDP zakte naar 4,8 (-1,3). De Groenen groeiden naar 10,6 procent (+4,6) en de lokale partijen behaalden samen 3,9 procent (+2,7). De rechtsradicalen kwamen in het hele stuk niet voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden