- Verlies 500 tot 700 banen

Van onze redactie economie LEEUWARDEN, ZWOLLE - Vier belangrijke spelers in de Nederlandse zuivelindustrie gaan fuseren. Samen in één concern zullen Coberco, Friesland Dairy Foods (FDF), Twee Provincies en Zuid-Oost-Hoek de zuivelgigant Campina Melkunie in grootte overtreffen.

De nieuwe combinatie, die op 28 december van start gaat, wordt in één klap een van de vijf grootste zuivelconcerns van Europa. Het bedrijf zal met 12 000 werknemers goed zijn voor een omzet van negen miljard gulden per jaar. In Nederland werken 6 200 mensen. Het concern verwacht in het jaar 2000 een winst van 175 tot 200 miljoen gulden, zo'n 2 procent van de beoogde omzet.

De vier partners willen met de fusie de rendementen flink opvoeren. Daartoe zullen de achttien kaasfabrieken en twee melkpoederfabrieken worden 'gestroomlijnd', aldus FDF-topman A. Olijslagers die de leiding over het nieuwe concern krijgt. De 'merkkaas' verdient bijvoorbeeld meer nadruk.

Dat leidt onvermijdelijk tot saneringen. De in de laatste jaren geregeld door reorganisaties getergde medewerkers in de zuivelindustrie worden nu geconfronteerd met een verlies van “vijf- tot zevenhonderd banen”. “We geven geen baangarantie, maar wel een werkgarantie”, zegt J. Plageman, topman van Coberco en gedoodverfd vice-voorzitter van het nieuwe, nog naamloze concern. Een aantal werknemers zal van functie moeten veranderen of verhuizen.

In totaal zijn bij het te vormen concern 16 000 van de 35 000 Nederlandse melkveehouders aangesloten. De sterk van een goedlopende zuivelindustrie afhankelijke melkveehouders reageerden bij monde van de boerenorganisatie LTO Nederland positief op de fusieplannen. De boeren verwachten dat de prijs voor hun melk door een betere risicospreiding omhoog gaat.

De melkprijs wordt immers minder afhankelijk van één product, redeneert LTO. Waar het gaat om consumptiemelk kan het nieuwe concern zich volgens LTO bovendien beter handhaven tegenover de supermarkten. Die kunnen nu nog vaak profiteren van de concurrentie tussen verschillende melkfabrieken.

De vakbonden, gisteren door de vier bedrijven op de hoogte gesteld, vinden het verlies aan arbeidsplaatsen een hoge prijs, maar staan overwegend positief tegenover de voorgenomen strategie. “De fusie biedt in beginsel perspectief voor een toekomstige, gezonde zuivelonderneming”, schrijft de Voedingsbond FNV in een verklaring.

Wel vindt deze bond het uitstellen van een compleet uitgewerkt businessplan tot de periode tussen oktober en november rijkelijk laat. “Als het perspectief van de fusie niet op korte termijn helder wordt, bestaat het gevaar dat het personeel de fusie als de zoveelste kostenbesparende operatie sinds 1992 gaat opvatten”, aldus de FNV-bond. “De fusie mag niet tot De Zuivelste Afslanker verworden.”

CNV Zuivel is sceptisch over de fusieplannen. De bond vreest dat het niet bij het aantal aangekondigde ontslagen blijft. Ook voorziet de bond problemen in de productie van kaas en poeder. Maar CNV Zuivel heeft vooral bedenkingen bij alle besluiten die nog moeten worden genomen, met name door de cultuurverschillen tussen de fusiepartners.

De vereniging voor middelbaar en hoger personeel VHP vreest dat het verlies aan arbeidsplaatsen zich voor een groot deel wreekt bij de hogere functies. Voor dit personeel verlangt de VHP functies op gelijkwaardig niveau.

Campina Melkunie was totnogtoe de grootste Nederlandse onderneming in de zuivelsector, maar moet die positie na de fusie prijsgeven. Het concern zegt niet verbaasd te zijn over de stap. De Nederlandse zuivelmarkt zal in de toekomst duidelijk door de twee giganten worden beheerst. Maar ook in Europees opzicht is een bundeling van krachten onvermijdelijk. Campina richtte zich de laatste tijd voor expansie voornamelijk op de buitenlandse markt, met name door de overname van het Duitse Südmilch.

Nutricia had de productie van de producten Fristi en Chocomel al eens aangeboden aan FDF maar de partijen kwamen niet tot een overname. Nu wil het concern, dat de aandacht liever richt op babyvoeding en speciale voeding, de productie juist van Zoetermeer naar het Belgische Bornem verplaatsen. De kans dat het nieuwe concern nu wellicht een hogere prijs over heeft voor de Nutricia-producten Fristi, Chocomel, Extran en Nutroma acht Nutricia te klein om opnieuw met FDF te gaan onderhandelen. De overheveling naar België betekent een verlies van 148 van de ongeveer 350 banen bij Nutricia in Zoetermeer. Mogelijk kan volgens Nutricia het uitzendbureau Adecco nog voor een 'vangnet' zorgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden