Verliefd op de langste badkamer van Nederland

Fotografe Van den Meydenberg is een pendelende bekeerling. Op weg naar haar werk raakte ze in de ban van de Maastunnel.

Met de fiets de roltrap nemen in de Maastunnel in Rotterdam is voor veel mensen een hachelijk avontuur. Zeker de eerste keer is het schrikken als je ziet hoe steil de roltrap naar beneden gaat. In een hoek van dertig graden rol je zeventien meter de diepte in. Heelhuids beneden aankomen mét fiets, hoe doe je dat? Toch maar de lift nemen?

Ook fotografe Marga van den Meydenberg (1976) kreeg de zenuwen toen ze de eerste keer met fiets de roltrap wilde nemen. Ze was net van de noordelijke oever naar Oud-Charlois in Rotterdam-Zuid verhuisd. Voor haar werk moest ze dagelijks naar het centrum van de stad en de Maastunnel is dan de kortste route.

Gaandeweg raakte ze vertrouwd met de roltrap en begon ze zelfs uit te kijken naar de ritten door de tunnel. Ze ontdekte steeds meer mooie en bijzondere dingen en haalde haar camera tevoorschijn om delen van de tunnel en de mensen die ze daar tegenkwam te fotograferen.

Met als resultaat een nieuw fotoproject: Tunnelvisie. Een selectie uit de honderden foto’s die ze maakte, is nu te zien in museum De Dubbelde Palmboom in Rotterdam.

Vele uren bracht Van den Meydenberg door in de tunnel. Ze kreeg toestemming op plekken te fotograferen waar niemand anders komt. Ze liep mee met stadswachten die er toezicht houden en met onderhoudspersoneel en ontmoette in de fietsers- en voetgangerstunnel tal van mensen, die we terugzien op haar foto’s.

Een vader met twee kindjes op de fiets die onverschrokken afdaalt, brandweerlieden die over de roltrappen rennen tijdens hun wekelijkse conditietraining, scholieren met zware rugzakken, skatende kinderen, een vrouw die haar hondje uitlaat en hangouderen, sommigen met scootmobiel, die elkaar elke dag opzoeken bij de ingang op de zuidelijke oever. De autotunnel mocht ze als fotograaf niet betreden.

En dan is er nog de tunnel zelf met zijn gebroken-witte keramische tegels en karakteristieke architectuur, een ontwerp van de Rotterdamse directeur gemeentewerken J.P. van Bruggen en stadsarchitect A. van der Steur.

De tunnel onder de Nieuwe Maas werd in maart 1942 geopend en was de eerste tunnel van Nederland. Vijf jaar eerder begon de bouw van wat toen één van de grootste openbare werken van Nederland was. De tunnel moest een doorgaande weg van nationale betekenis worden: een doorgang van de zuidelijke provincies naar de randstad.

Het rijk dacht aan een brug, maar Rotterdam koos voor een tunnel met twee buizen met rijbanen van zes meter breed voor auto’s en twee boven elkaar gelegen smallere buizen voor fietsers en voetgangers, bereikbaar via lange roltrappen en aparte toegangsgebouwtjes. De kilometer lange tunnel, die op het diepste punt 20 meter beneden ANP ligt, was na de opening meteen een attractie, niet alleen ondergronds maar ook bovengronds, waar twee imposante ventilatiegebouwen de toegang op beide oevers markeren.

Van den Meydenberg is, afgaand op haar foto’s, een beetje verliefd geworden op de tunnel met zijn 800.000 tegeltjes, die ook wel ’de langste badkamer van Nederland’ wordt genoemd.

En de stoere, rauwe ventilatiegebouwen met hun koperen daken zijn door haar camera bezien een wonder van schoonheid, zeker als het heeft gesneeuwd en ’s nachts.

Vijf jaar woont Van den Meydenberg met veel plezier ’op Zuid’, het stadsdeel dat haar voorheen, als bewoner van de noordelijke oever, vooral met negatieve gevoelens vervulde. Om nog maar te zwijgen van die enge tunnel die je moest nemen om er te komen. Een pendelende bekeerling, noemt ze zichzelf.

Ze hoopt dat haar foto’s mensen bewegen om met andere ogen naar de tunnel te kijken. „Er gebeurt zoveel in die lange, donkere trechter diep onder het water, waar het altijd een beetje muffig en koud is. Voor mij is het niet alleen meer de snelste, maar ook de de mooiste betegelde weg naar huis.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden