Verlegen megaster

Het gaat goed met Daniel Radcliffe. Deze week werd bekend dat hij ook in de laatste twee films, de zesde en zevende, over tovenaarsleerling Harry Potter de hoofdrol zal vertolken. Ook krijgt de zeventienjarige acteur lovende kritieke voor zijn optreden in ’Equus’, een toneelstuk waarin hij naakt te zien is.

Als de laatste film in 2010 verschijnt, heeft Radcliffe negen jaar lang de rol van Harry Potter op zich genomen, van zijn elfde tot zijn twintigste. Het had overigens niet veel gescheeld of de rol was naar iemand anders gegaan. Regisseur Chris Columbus zag ruim veertigduizend jongetjes auditie doen maar vond geen van hen geschikt. En toen zag hij Radcliffe's optreden in ’David Copperfield’, een verfilming van de BBC. Hiermee had hij zijn Harry Potter gevonden.

Columbus deed Radcliffe's ouders een voorstel: hun kind zou de ster worden in zeven films over Harry Potter, op te nemen in Los Angeles. Zijn ouders sloegen het aanbod af. Zij zagen voor hun enige kind geen toekomst als megaster weggelegd. Waar ze de BBC-productie nog goed voor zijn zelfvertrouwen vonden, ging deze rol ze een flinke stap te ver. Maanden later had Columbus nog steeds geen geschikte Harry gevonden en opnieuw deed hij de Radcliffe's een voorstel. Dit keer slechts voor twee films die in het Verenigd Koninkrijk werden opgenomen.

Radcliffe zelf had geen flauw benul van deze onderhandelingen. In 2001 zei hij in The Times: „Het was op een vrijdag en ik zat in bad. M'n vader kwam binnen en vroeg: ’Dan, raad eens wie ze hebben gekozen als Harry Potter.’ Ik dacht dat ze mij nog in geen miljoen jaar zouden kiezen. Toen zei hij: ’Dan, jij bent het geworden!’ Ik moest huilen van blijdschap.”

Robbie Coltrane, Hagrid uit ’Harry Potter’, omschreef Radcliffe in The Times als een gemakkelijke, soms ondeugende en vooral getalenteerde jonge acteur die geen idee heeft wat er allemaal met hem gaat gebeuren.

En nu, zes jaar later, speelt Radcliffe de rol van Alan Strang, een gestoorde stalknecht in ’Equus’, een toneelstuk van Peter Shaffer uit 1973. Alan heeft een seksuele obsessie voor paarden. De psychiater die Alan probeert te helpen, wordt gespeeld door Richard Griffiths, ook bekend als oom Dursley uit de Potterfilms. De Britse pers reageerde enthousiast. ’Briljante Radcliffe werpt Harry Potters jas af’, aldus The Daily Telegraph. „Het is een indrukwekkend, seksueel en soms gewelddadig stuk”, zegt Radcliffe in The Observer. „Sommige mensen vinden het wellicht schokkend dat ik dit doe. Ze vinden misschien zelfs dat ik het niet zou moeten doen vanwege alle fans van ’Harry Potter’. Maar dat vind ik niet. Ik wil laten zien dat ik meer kan.”

Daniel Alan Radcliffe werd op 23 juli 1989 geboren in de Londense wijk Fulham. Zijn acteerdebuut maakt hij op zesjarige leeftijd in een toneelstuk op school. „Ik speelde een aap. Ik hoop dat niemand daar ooit foto's van terugvindt want het was enorm genant. Ik droeg oranje make-up en panty's.”

Zijn ouders hebben geprobeerd om Radcliffe een normaal leven te laten leiden. En hoewel hij een nuchtere jongen is, leidt hij toch geenszins een gewoon bestaan. Zo zei hij onlangs in Sunday Times het moeilijk te vinden om met mensen van zijn eigen leeftijd om te gaan. „Het is niet dat ik ze onvolwassen vind maar ik weet niet wat ik tegen ze moet zeggen. Ik ben bang dat ik arrogant overkom. Ik word er verlegen van. Ik ben meer op mijn gemak bij mensen die ouder zijn, vooral bij oudere meisjes. En dat is nogal vervelend want die zijn niet geïnteresseerd in een jonger iemand.” In The Observer zegt hij geen feest te willen als hij in juli achttien wordt. „Ik ben niet iemand voor een feest. Ik sta daar dan maar.”

Voor gebrek aan aandacht hoeft hij echter niet bang te zijn. De voorstellingen van ’Equus’ worden druk bezocht door fans. Op een avond moest de politie er zelfs aan te pas komen om een menigte van honderden schreeuwende meisjes te verdrijven. Bij de première van ’The Goblet of Fire’, de vierde film in de Harry Potter-reeks, probeerde een meisje in de limousine van Radcliffe te klimmen. „Dat was erg vreemd”, was zijn nuchtere commentaar.

In The Observer vertelt Radcliffe hoe hij op elfjarige leeftijd eens werd opgewacht door een meisje dat slechts een handdoek droeg. „Ik had geen idee wat ik moest doen. Ik was nog maar net begonnen met ontdekken wat alles was. Het mag nog wel een keer gebeuren. Nu zou ik wel weten wat ik moet doen. Nee, ik heb geen vriendin. Ik heb twee serieuze relaties gehad. Of ik bang ben dat meisjes misbruik maken van mijn bekendheid? Nou en? Ik ben zeventien, het kan mij echt niet schelen. Het is juist prachtig!”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden