Verlate verontschuldigingen christenen voor kruistochten

Negenhonderd jaar na het einde van de eerste kruistocht zullen christenen zich alsnog verontschuldigen voor de in de naam van hun geloof begane gruweldaden. De collectieve excuses worden donderdag in Jeruzalem aangeboden aan vertegenwoordigers van het joodse rabbinaat, de moslimgemeenschap en de Grieks-Orthodoxe Kerk.

Zij gelden als de hedendaagse vertegenwoordigers van de slachtoffers van destijds. De organisatoren hopen zo het door kruisvaarders geschonden vertrouwen in het westerse christendom te herstellen en het nieuwe millennium met een schonere lei te beginnen. De spijtbetuiging is een initiatief van enkele internationale evangelische groeperingen.

De publieke verontschuldiging is de afsluiting van een bijna vier jaar lange verzoeningstocht, waarbij duizenden Amerikaanse en Europese christenen te voet in het spoor van de kruisridders naar Jeruzalem trokken. Beginnend met een gebedsdag in Clermont-Ferrand op 27 november 1995, precies negenhonderd jaar nadat paus Urbanus II daar had opgeroepen om het Heilige Land te bevrijden, volgden de wandelaars zoveel mogelijk het tijdschema en de route van de eerste kruistocht.

Alleen de boodschap was beduidend anders. De tekst die de christelijke voetsoldaten op T-shirts en pamfletten met zich meedroegen, is één lange spijtbetuiging. Sorry voor het te vuur en te zwaard bekeren, sorry voor de moordpartijen, sorry voor de verkrachtingen en vernielingen, en vooral: sorry dat onze voorvaderen de boodschap van Jezus zo verkeerd hebben uitgelegd.

Volgens coördinatrice Cathy Nobles is het hoog tijd dat het westerse christendom zijn excuses aanbiedt. ,,In het westen zijn de kruistochten een vergeten hoofdstuk in de geschiedenisboeken waar men een beetje schamper over doet. Maar bij de gemeenschappen die het slachtoffer van de kruisvaarders waren, heeft hun missie wonden geslagen die nog steeds niet zijn geheeld. Veel van het onbegrip en het wantrouwen tussen Oost en West is terug te voeren op deze episode in de geschiedenis.'

De meest gehoorde reactie op de verlate verontschuldiging was een sarcastische: daar zijn jullie snel mee! Ook de goede bedoelingen van de wandelaars werden niet altijd op waarde geschat. Van de vele duizenden christenen die de afgelopen jaren delen van de route hebben meegelopen, zullen naar verwachting enkele honderden donderdag, negen eeuwen na de val van Jeruzalem op 15 juli 1099, bij het afsluitende evenement aanwezig zijn.

Tot 1291 zijn er acht grote kruistochten geweest. Jeruzalem was al in 1244 in handen van de sultan van Egypte gevallen. In 1291 bezegelde de val van Sidon, Beiroet, Tyrus en Akko de definitieve overwinning van de islam op de kruisvaarders.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden